Paylaş
Hamilelikte psikiyatrik ilaç kullanımı belirli ilaçlarla sınırlı kalmaktadır. “İlaç kullanırsam çocuğum sakat olur” düşüncesi bu kullanımı da iyice sınırlamaktadır. Doktorlar da anne adaylarının bu endişesinden etkilenmekte ve genel olarak çok büyük sorun yoksa ilaç önermek yerine terapileri yeğlemektedir.
Nörofeedback yöntemi bu noktada faydalı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Nörofeedback tedavisinde başa elektrotlar takılmakta ve bu elektrotlarla beyin dalgaları ölçülmektedir. Bu ölçüm bir bilgisayar programı tarafından değerlendirilmekte, bu sonuçlara göre kişiye monitörden film, konser ya da kendi tercih ettiği görüntüler seyrettirilmektedir. Bu ölçüm sonucunda beyin dalgaları belli bir dalga boyunun üstünde ya da altındaysa o zaman görüntüler bozulmakta ama kişi dikkatini verip yoğunlaşabildiğinde ise görüntüler tekrar düzelebilmektedir. Bunun nedeni istenen beyin aktivitesi sağlandığında görüntülerin düzgün seyretmesi, beyin aktivitesi istenen düzeyde değilse o zaman görüntülerin bozulması ve beyin aktivitesinin düzenli çalışmaya yönlendirilmesidir. Bu durum ise bir takım psikiyatrik sorunların düzelmesini sağlamaktadır.
Nörofeedback yöntemi uyku bozuklukları, kaygı, depresyon, takıntı gibi özellikle hamilelikte sık görülen durumlarda olumlu etki yaratmakta, ilacın tamamen yerine geçmese de sorunların çözümünde yardımcı olmaktadır. Bu durum ise ilaç kullanma konusunda kaygıları olan anne adaylarına rahatlatıcı bir çözüm alternatifi olmaktadır. Günde ortalama bir saat monitörün başına geçip film izleyerek sıkıntılarının azaldığını fark etmekte ve çocuğuma zarar veriyorum endişesi yaşamadan daha rahat bir hamilelik geçirebilmektedir.
Nörofeedback’in psikiyatrik rahatsızlıkların yüksek olduğu durumlarda ilaç yerine geçmeyeceği ve alternatif bir uygulama olduğu unutulmamalıdır. Bu gibi durumlarda gerekirse hamilelikte zararı olmayacak ilaçların seçilmesi ve terapilerle desteklenmesi hamileliğin daha rahat geçmesinde faydalı olacaktır.
Paylaş