Paylaş
Gençlik çağı çocukluk ile erişkinlik arası bir dönem olup bu dönemde gençlerin yaşadıklarını iyi anlayabilmek için bir balon ile kıyasladığımızda bakalım karşımıza neler çıkıyor?
Gençler de tıpkı balon gibi içine ne konursa ona uygun hareket ederler. Örneğin bir balonu uçucu bir gazla doldurduğumuzda nasıl uçuyor ve havalanıyorsa gençler de iyi yetiştirildiklerinde, sosyokültürel alanlarda iyi imkanlar sağlandığında, spor yapma şansı bulduklarında, kısacası çok yönlü yetiştirildiklerinde yükseklere uçarlar ve onları kimseler tutamaz. Bunun yerine sadece içine üflediğimizde, şişer ama bu şişme onları yukarlara götürmez, kendilerinden bekleneni yapar ama çok daha fazlasına çıkamazlar.
Gençleri kalıplara sokmak istediğimizde onları kaybederiz. Bir balonu nasıl bardağa sığdıramazsak gençleri de aynı şekilde bir bardağa sıkıştırmaya kalktığımzda kaybederiz.
Her bir balonun diğerlerinden farklı olduğunu unutmamalı, onları asla birbirleriyle kıyaslamamalıyız. Böyle bir durumda söner ve boynunu bükerler. Balonlar alabileceklerinden çok hava ile şişirilirse patlarlar. Belirli bir hacme kadar yavaş yavaş şişirmek gerekir. Gençleri de bir anda bilgi bombardımanına tutmak, onlardan sadece ders notlarında başarı beklemek, yapabileceklerini yapmalarına ve derslerden sıkılmalarına yol açacaktır. Bunun yerine dersleri ile birlikte kendilerine de zaman ayırarak daha bilinçli büyümelerine yardımcı olmak kapasitelerini her zaman daha iyi yerlere taşıyacaktır. Ancak buna rağmen unutmamız gereken şey, az şişebilecek bir balonu nasıl çok şişirdiğimizde patlamasına yol açarsak aynı şekilde gençleri de kapasitelerinin çok üstünde zorladığımızda yapabileceklerini de yapamamalarına neden oluruz.
Bir balonun üstüne bastırdığımızda önce esner bastırmaya devam edersek patlar, aynı şekilde gençlerde baskı durumunda önce esneyip baskıya ayak uydurmaya çalışırlar, baskı arttığında ise onlara bir şey yaptırmak artık mümkün değildir. Çünkü yap dediğimiz ne varsa yapmadıkları gibi yapma dediğimiz ne varsa onu yapmaya başlarlar.
Balonlar serbest kaldıklarında diğer balonların peşine takılır ve uçup giderler. Gençlerde başıboş kaldıklarında yada çok fazla baskı yapıldığında kendi yaşıtı diğer balonların peşine takılır giderler. Bu yüzden mümkün olduğunca onlarla iyi bir ilişki içinde olmak gerekir.
Hatalı balonlar hiç şişmez ya da hava kaçırırlar. Aynı şekilde gençler problem yaşadıklarında olması gereken duruma gelemezler. Bu problemlerin başında depresyon, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve antisosyal kişilik özellikleri gelmektedir. Bu problemlerin farkına varmadığımızda davranış sorunları gösteren, dersleri bozulan gençler bu problemlerin düzelmesi ile birlikte sağlıklı ve başarılı hale gelirler.
Sonuç olarak gençler onlara ne verirsek onu bize geri verirler. Onlarda bir sorun gördüğümüzde önce kendimizi gözden geçirelim ve hatalarımızı düzeltmeye çalışalım. Biz düzeldiğimizde onlar da davranışlarını düzelteceklerdir.
Paylaş