Paylaş
Dikkat eksikliği ile ilgili tedavi alan danışanlarımın ailelerinin sorduğu soruların başında bu geliyor: “İlaçları ne zamana kadar kullanmalıyız?” “İlacı ne zaman kesmeliyiz? İlaç uzun süre kullanırsa ne olur? Uzun süreli kullanımın bir zararı olur mu?” soruları da sık sorulan diğer sorular.
Dikkat toparlamakta faydalanılan ilaçlar kısa süreli olduğu kadar uzun süreli kullanımda da etkili ilaçlardır. Ancak etkisini belirleyen kriter sadece kullanıldığı süre değildir. İlacın beyin üzerinde öğrenmeyi artırıcı ve dikkati toparlayıcı etkileri ilaç bırakıldıktan sonra da ortadan kaybolmuyor. Çünkü beyin hücrelerinin dikkat konusundaki aktivasyonu ve beyin gelişimine olan etkileri uzun vadede devam ediyor. Ancak genel olarak ilaçların kullanılması zorunlu olmadığı zaman kullanılmaması taraftarıyım.
Özellikle hafta sonlarında ders çalışmayacak ve yazın kitap yüzü açmayacaklarsa ilaçlarını kesebilirler. Dikkat ilaçlarını birden bire kesmek mümkün, yavaş yavaş azaltmak gerekmez. İlaçların bağımlılık yapmadığı konusundaki temel belirteç birdenbire kesilebilmeleridir. Bağımlılık yapan bir ilaç olsa yavaş yavaş kesilmesi gerekir ve birden kesildiği zaman problem yaratır. Ancak dikkat ilaçlarını kullanıp da bıraktığı zaman problem yaşayan bir tek danışanım dahi olmadı. En fazla gözlenen sonuç, eğer kişide yoğun dikkat eksikliği varsa dikkat eksikliğinin ilaç kesildikten sonra da devam etmesidir.
Sonuç olarak dikkat eksikliği ilaçları ders çalışılmadığı zamanlar kesilmeli, ders çalışacağı zamanlar alınmalıdır. Uzun vadede olumsuz bir yan etkileri olmadığı gibi, ani kesilmelerde de bir sorun yaşanmaz.
Paylaş