Paylaş
Doktor kontrolünde kullanılmayan bütün ilaçların zararlı olabileceğini söylerek sözüme başlamak istiyorum. Bu nedenle dikkat ilaçları da doktor kontrolünde kullanılmadığı zaman yan etki yapabilecek ilaçlardır.
Bir ilacın yan etkisinin olması onun zararlı olduğu anlamına gelmez. Çünkü yan etkiler çok büyük nedenle ilacın dozuna bağlı olduğu gibi ilacın dozu azaltıldığı zaman ortadan kalkmakta ve faydaları öne geçmektedir.
Dikkat arttırıcı ilaçların genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Dikkati ve konsantrasyonu arttırmaları, gençlerin sınavlarda daha az hata yapmalarına yardımcı olmaları, ders çalışabilme sürelerini arttırmaları, okudukları derslerin akıllarında kalmalarına fayda sağlamaları, dersi daha dikkatli dinlemelerini sağlamalarıdır. Bunun dışında bir amaçla kullanılmadıkları gibi herhangi bir yanlış kullanıma da elverişli ilaçlar değildir.
Bu ilaçların kötüye kullanımı açısından en çok gördüğümüz durum uyku kaçırmak ve normal dışı sürede uyku uyumadan çalışabilmeyi sağlamaktır. Bu durumu ülkemizde değil ama yurt dışında daha çok görmekteyiz. Geç saatlere kadar iş hayatının içinde olan ama eve geldikten sonra dinlenmek yerine gece eğlenmeyi tercih eden, sabaha kadar uykusuz kaldığı halde bunun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için bu tür dikkat arttırıcı ilaçlara başvuran kişiler bunu kafa bulmak amacıyla değil daha çok uykusuzluğa dayanabilmek ve ayakta durabilmek için kullanmaktadırlar.
İnternette haklarında çıkan olumsuz yazıların ve fısıltı gazetesinde ise zararlı ilaçlar olarak nitelendirilmelerinin en büyük nedeni insanların bilmeden, araştırmadan ön yargılarla, kulaktan dolma bilgilerle öğrendiklerini başkalarına aktarmalarıdır.
"Beyni tümörü yapıyor, kısırlığa neden oluyor, sinirli oluyor, zayıflatıyor, seme gibi yapıyor, büyümeyi engelliyor" kaygıları bu şekilde yalan yanlış bilgilerden kaynaklanmaktadır. Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde senelerdir kullanılmakta olan bu ilaçların olumsuz bir yan etkisi olma durumunda yasaklanabilecekleri ve üretimlerine izin verilmeyeceği durumu göz ardı edilmekte ve kulaktan dolma bilgilere itibar edilmektedir.
Kulaktan dolma bilgiler sadece bilgi olarak kalsa bir zarar vermeyeceği halde bu ilaçlar konusundaki ön yargıların artması çalıştıkları halde derslerinde başarı gösteremeyen, basit hatalar nedeniyle notları düşen, seçme sınavlarında bildikleri soruları yanlış okudukları hatta yanlış cevapladıkları için gençlerin başarısız olmasına neden olabilmektedir.
Bilimsel bir veriye dayanamayan bu bilgilerden sadece kilo verme, iştahsızlık, uyku hali ya da uykusuzluk ile ilgili olanları ilaçların kullanım dozuna bağlı olup doza baştan düşük başlandığı ya da sorun olduğu zaman doz ayarlandığında problem ortadan kalkabilmektedir.
Sonuç olarak dikkat eksikliği ile ilgili kullanılan ilaçların doktor kontrolünde ve dikkatli kullanıldığında bir zararları olmadığını, bu ilaçlarla ilgili kaygıların temelinin kulaktan dolma y ada internet ortamına düşen bilgi kirlenmesinden kaynaklandığını söylemek istiyorum.
İlaçlarla ilgili en sağlıklı bilginin yine konunun uzmanı doktorlardan alınması gerektiğini ısrarla tamamlamak istiyorum. Giden başarıyı geri getirmek mümkün olmadığı gibi çocuklarımızın büyük sınavlarda dikkatsizlik nedeniyle yapabilecekleri başarısızlıklarının bir telafisi olmadığını da hatırlatmak istiyorum. Bu nedenle yalan yanlış yanlış bilgiler nedeniyle ön yargılı olmak yerine sorup danışıp bilgi almalı, ilaç kullanmak için kesin bir zarar olmadığı sürece bu ilaçların uygun süre ve uygun dozda kullanılması gerektiğini vurgulamak istiyorum.
Sonuçta dikkat eksikliği ilaçları ömür boyu kullanılacak ilaçlar değildir. İhtiyaç kalmadığında bir anda rahatlıkla kesilebilmektedirler.
Paylaş