Paylaş
Depresyonun derecesine bağlı olarak depresyon ilaçsız da geçer. Özellikle hafif düzeylerdeki depresyonlar. Depresyon üst solunum yolu hastalıklarından sonra en fazla görülen hastalıktır. Yaşam boyu her 4 kadından birinde ve her 5 erkekten birinde görülme riski vardır. Böyle olunca da çok büyük oranda kişi depresyonu farkında olmadan geçirmektedir.
Depresyonun farkında olmadan geçirilmesinin nedeni depresyon belirtilerinin günlük hayattaki mutsuzluk ile örtüşmesidir. Sevgilisinden ayrılan bir kız günlerce ağlıyor, yemek yemiyor, kimseyle konuşmak istemiyor, sürekli onu ve eski günlerini düşünüyorsa bu mutsuzluk bir süre sonra depresyona dönüşüyor. Sevgilisinden ayrılması mutsuz olması için yeterli bir sebep olduğu için de depresyonda olduğunun farkına varılmıyor. Yaşantıya adapte olup bu durumu bir kaç ay sonra unuttuğunda ise depresyon ortadan kalkıyor. Böylelikle depresyon için ilaç almamasına rağmen depresyon sona eriyor.
Depresyon biz farkında olmadan başlayıp bitebildiği gibi şiddeti azalıp seneler boyunca devam da edebiliyor. Bu durumda kronik depresyon ortaya çıkıp mutsuz, yaşamdan zevk almayan, sürekli mızmızlanan, cinsel isteksizlik duyan, çalışma hayatında verimsiz bir insan olup çıkıyor. O zaman da depresyonda olduğu fark edilmediği için sürekli olarak düşük bir yaşam kalitesi ile gidiyor. Bu yüzden depresyon zamanında fark edilmeli ve tedavi olunmalıdır. Hafif olduğu dönemlerde ilaç gerekmeden yaşamı düzenleyerek, yaşama yine katılma, kendi içine kapanmama, spor yapma, olumlu düşünmeye yönelme, kendini dinlememe işe yarayabilmektedir. Bunların işe yaramadığı durumlarda psikoterapiler yararlı olmakta ve zorlukların üstesinden gelme, olumsuz yaşantıları olumluya çevirebilme becerileri edinebilmektedirler. Bunlarla geçmeyen durumlarda ise depresyon çok şiddetli değilse bir iki aylık bir ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilmektedir.
Paylaş