Paylaş
Beklenen güne ne kadar kaldı acaba? Bebek için her şey hazırdır herhalde. Eksik olanları da beraberce tamamlayacağız, ancak bu yazıda, sizlerden gelen sorulardan bazılarına cevap vermek istiyorum.
Yatak Odanız
Birinci sorumuz çok ilginç çünkü minik bebeklerimizle değil, annelerimizle ilgili. Evet, hamile bir okuyucum benden kendi odasıyla ilgili olarak yardım istiyor ve şöyle diyor: “Ben 7 aylık hamile bir anne adayıyım, fakat odamda çok rahatsız ve mutsuzum. Bana küçük önerilerle bu dönemi atlatmam konusunda yardımcı olabilir misiniz?”
Bu soruya cevap vermek benim için çok keyifli, çünkü doğanın en kutsal vazifesini yapan annelerimize yardımcı oluyorum böylece. Öncelikle 7 aylık hamile okuyucumun rahatsızlıklarından şöyle bir bahsetmem gerekiyor. Anne adayımız, geceleri çok rahat uyuyamıyor, sık sık tuvalet ihtiyacı hissediyor, midesindeki yanma gibi benzeri şikayetlerden ve de karnının büyüklüğünden dolayı sırt üstü yatmasının mümkün olmadığından söz ediyor. Anne adayımız, geceleri çok sık kalkma ihtiyacı duyduğu için yatağın yanına küçük bir sehpa koyabilir. Böylece dengesi bozulursa, sehpa onun için koruyucu görevini üstlenmiş olur. Ayrıca sehpanın üstüne koyacağı bir bardak su veya benzeri rahatlatıcı sıvı, onun gece susuzluğundan kaynaklanan ayağa kalkmasını önlemesine yardımcı olur.
Geceleri sırt üstü yatamadığı için kendisine bir yastık alarak, yan şeklinde yatması rahatlatıcı olacaktır. Yine anne adayımızın uykusu kaçtığı zaman okuması için kitaplarını koyabileceği portatif ve hareketli bir yatak rafı veya yatağın içinde çıkabilen, özel olarak benim tasarımım olan hareketli, demonte raf sistemi ile uykuya dalmanısı kolaylaşacaktır. Ayrıca mide şikayetleri için yatağın arkasını yükseltebilir veya bunun için özel tasarlanmış yastıklardan yararlanabilir. Maalesef bazı hamileliklerin daha zor geçtiğinin bilincindeyiz hepimiz. Anne adaylarının sabırlı bir şekilde uzun bir zaman boyunca yatmaları gerekiyor ki emin olun hiçbir erkek bunu yapamaz. Bu durumda yatak odaları insanın ruhunu açacak ve hayatını kolaylaştıracak geçici çözümlerle donatılmış olmalı, öyle değil mi?
Bizlerin böyle durumlarda önerdiği birkaç küçük ipucu var. Birincil olanı yatağın çok fonksiyonel hale getirilmesi. Yatağınıza yapacağınız birkaç eklemeyle, bir çalışma sehpasına, telefon ve bilgisayar düzeneğine sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda televizyonu da göz önüne konumlandırarak, hayatı biraz daha kolay bir hale getirmeniz mümkün olabilir. Bu arada duvara yaptırabileceğiniz bir rafı, kitaplık olarak kullanılabileceğiniz gibi yemek zamanlarını da keyifli bir hale getirmek için portatif bir mutfak da ayarlamanız mümkün olabilir. Aynı zamanda kolay erişebileceğiniz bir ayna da sizinle sohbet etmek isteyecektir. Arkadaşlarınızı da unutmamanız için koltuklar veya yer minderleri de hoş çözümler olabilir.
Hangi Çocuğa Yeni Oda Yapılmalı?
Güzel anne adayları umarım sizin sorularınıza biraz da olsa cevap verebilmişimdir. Şimdi küçük bebişlerin sorunlarına bakalım. Bir başka anne adayımız, birinci çocuğunun 18 aylık olduğunu belirterek, ikinci çocuğunun da doğmasına az bir süre kaldığından bahsediyor ve yeni doğacak bebeğine mi oda yapmalı, yoksa 18 aylık çocuğuna mı karar veremediğinden bahsediyor. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, konunun psikolojik boyutunu da bana danışmış olmasına rağmen, bu konuda yalnızca şahsi fikrimden bahsedebilirim, çünkü konunun uzmanları çocuk psikologlarıdır. Ben bu konuya hiç girmek istemiyorum. Olayın yalnızca mimari boyutunda sizleri bilgilendireceğim.
18 aylık bir çocuk ilk bebeklik döneminden çıkmış, toddler denilen ikinci döneme girmiş olmaktadır. Dolayısıyla artık ihtiyaçları değişmiş bir çocuk vardır karşımızda. Bunu için eski yatağına sığsa bile, eğer yeni bir yatak yapılırsa o büyük yatağa da kolayca adapte olabilecektir. Bu durumda bir mimar olarak, eğer çocukların cinsiyetleri aynı ise, ilk yatak çok eskimemiş ve eğer mekanizmalı bir yataksa, mekanizmaları hala kullanılabilir olacağından, ilk çocuğa yeni bir yatak yaptırmanızı, yeni doğacak bebeğe de abisinin veya ablasının yatağını kullandırmanızı öneririm. Eğer çocukların cinsiyetleri aynı değilse ve yatak karakteristik renkler-temalar taşıyan bir yatak takımı ise yeni doğacak bebeğe yeni bir yatak yaptırmanız veya satın almanız yatak odası üzerinde değişiklik yaptırmanızdan daha kolay olacaktır. Bu arada iki çocuk arasında az yaş farkı olmasını isteyen sevgili annelerimiz için de doğal renklerde yataklar ve yatak odalarını önermekteyim.
Evdeki Kazalara Karşı Önleminizi Alın
Son olarak da sekiz aylık bir erkek bebeği olan ve bebeği yeni emeklemeye başlamış annemizin sorusuna cevap vermek istiyorum. Bebeğiniz yeni emeklemeye başladığı için etraftaki sivri uçlu veya köşeli eşyalarla sorununuz olduğundan bahsediyorsunuz. Yeni emekleyen bebeğiniz dünyayı keşfe çıkmış, keşfetmeye de evinizden başlamış anlaşılan. O zaman ilk olarak sehpalardaki sivri uçları kapatıyoruz, kapılara stoperleri takıyoruz. Emniyet için çekmecelere dikkat ediyoruz. Özellikle mutfakta etrafa çok dikkat ediyoruz.
Bebeklerimiz için evi güvenli hale getirmek büyük önem taşımakta hiç şüphesiz, ancak sizler birçok sorumluluğu birden üstlendiğiniz için bu çok kolay olmayabilir. Burada en kolay çözümlerden biri, sizlerin bir mimara danışmasıdır. Bunun içinden benden de yardım alarak, yeni gelecek bebeğiniz için bir bebek güvenlik projesi çizdirebilirsiniz. Bu proje sayesinde evde yeni bebeğinizin tüm büyüme aşamalarında zarar görmemesini sağlayacak önemler bir defada almış olacaksınız. Bu proje sayesinde 0–6 yaş arası tüm bebekleriniz evdeki kazalara karşı korunmuş olacak, anne babalar da rahat bir nefes alacaktır.
Sevgili anne adayları, kışın ilk günlerinde bol bol c vitamini almayı ihmal etmeyin. Sizlerden gelen sorulara yanıt vermek benim için çok keyifli oluyor. Umarım sizler de aynı duygular içindesinizdir. Yeniden buluşuncaya dek hoşçakalın ve bebeklerimize iyi bakın diyorum…
Mimar Selim Yuhay
Paylaş