Paylaş
Doğuştan itibaren gelişim kapasitesine sahip olan beynimiz 7 yaşına kadar maksimum ilerleme gösterir. Sonraki zamanlarda da ilerleme göstermesine karşın bu ilerleme ilk senelere göre daha yavaştır. Çocuklarımızın doğumdan itibaren zekalarını geliştirecek davranışlarda bulunursak zekaları da yaşıtlarına göre daha ilerleyecektir.
Büyük dâhilerin , başarılı sporcuların, zeka düzeyi yüksek ve belirli bir yere gelmiş insanların yaşamları incelendiğinde 10.000 saat kuralı bulunmuş. Bu kurala göre belirli bir konuda 10.000 saat gayret gösteren bir kişi zeka düzeyi ne olursa olsun o alanda çok büyük başarı yakalıyor. Örneğin Andrea Agassi kendisi ile yapılan bir mülakatta “ Babasının küçükken günde 2500 kere topa vuran bir kişinin bir hafta sonra 17.500 kere topa vurmuş olacağını bunun da bir senede 1000.000 topa denk geleceğini söylediğini" anlatır. "Benim babam matematikçe değildi ama bir senede bir milyon kere topa vuran bir tenisçiyi diğerlerinin yenmesi zordur diye bana nasihatta bulunmuştur " der.
Zekanın ne düzeyde olursa olsun geliştirilebilmesi ile ilgili en bilinen örnek polgar ailesidir. Laszlo Polgar Macar asıllı bir satranç hocasıdır. En büyük ideali evlenip dünya çapında satranç oyuncusu olacak çocuklar yetiştirmektir. Kendi gibi düşünen bir kadınla evlenir . Ülkesinin resmi makamlarından izin alır ve eğitimlerini kendi şekillendirmek üzere doğan 4 kızını da dünya satranç şampiyonu yapar. Bu zekanın ve belirli bir yönde yetenekleri geliştirme konusunda bilinen en iyi örnektir.
Çocukların spor yapması, kitap okuması, tartışması, neden niçini birlikte bulması, müzelere gitmesi, beyin geliştirici aktivitelerle zaman geçirmesi, çocukların zekasını yukarılara taşıyacaktır. İyi beslenmenin, onlara sevgi göstemenin, birlikte bir şeyler yapmanın, puzzle oynamanın her şeyin ama her şeyin onların zihinsel kapasitesini arttıracağını unutmamalıyız.
Anaokuluna erken başlamak ve arkadaşları ile sosyalleşmesi, erken yaşlarda eğitimler almasının da onun zeka gelişimini olumlu etkileyeceğini unutmayın.
Paylaş