Paylaş
Son günlerde pek çok aile bu şikayetle çocuklarını getiriyor ve çocukları konuşmadığı için endişelerini dile getiriyorlar. 3-5 yaş arasındaki bu çocukların neredeyse tamamına yakını öyle ya da böyle birkaç kelime çıkarıyorlar. Ancak aileler yaşıtları ile karşılaştırıp onların konuşamamasından, yeterince kendilerini ifade edememelerinden kaygılanıp doktora gelebiliyorlar.
Çocuklar birkaç kelime çıkarabiliyor, söylediklerimizi anlıyor, kendi isteklerini elimizden çekiştirerek ya da göstererek anlatmaya çalışıyor, konuşamasa da günlük faaliyetlerini yerine getiriyor, arkadaşlarının arasına karışabiliyorsa korkmamak gerekir. Neden…
Öncelikle “anne, baba” diyebiliyor, anlamlı olmayan kelimeler söyleyebiliyorlarsa bu konuşmanın daha doğrusu anlamlı olmasa da kendini sözel ifade edebilmenin ilk çabalardır ve zamanla mutlaka konuşurlar, erken ya da geç ama bu geç denilen zaman da %90 5-6 ayı geçmez.
Söylediklerimizi anlıyor, kendi isteklerini elimizden çekiştirerek bize tarif edebiliyor ya da göstererek anlatmaya çalışıyorsa zeka yönünden bir problem olmadığını, konuşabildiği anda bunları çok daha rahat dile getirebileceğini görüyoruz. Dediğimizi duyması ve söylediklerimizi anlamasının önemi de herhangi bir işitsel problem yaşamamasıdır. Böyle olduğu zaman bu verileri yan yana getirdiğimizde bu durumdaki çocuklarımızın konuşmayacağı endişesi yersiz bir endişe halini alıyor. Ancak konuşmasını çabuklaştırmak, daha çabuk konuşturmak istiyorsak o zaman anaokuluna daha erken göndererek orada yaşıtları ile konuşmasını sağlamak, Berard denilen işitsel algı yöntemi ile işitmesini ve anlamasını arttırarak konuşması sürecini hızlandırmak işe yarayabilen alternatif yöntemlerdir.
“Çocuğum konuşmuyor hala” diyorsanız ve yukarıda belirttiğim kriterleri karşılıyorsa kaygılanmayın.
Paylaş