Bütün anne adayları doğum korkusu yaşıyor

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, doğum korkusunu yenmek için anne adaylarına önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, doğum korkusunu yenmek için anne adaylarına önerilerde bulundu.

Doğum korkusu her anne adayının az ya da çok yaşadığı bir duygudur. “Ne olacak, doğurabilecek miyim, çocuğum sakat doğar mı, 9 ay boyunca karnımda taşıyabilecek miyim, yoksa düşük yapar mıyım?” Bütün bu sorular hamileliğin başından itibaren anne adaylarının aklına gelmektedir. Zaman ilerleyip doğum yaklaştıkça artmakta ve hamileliğin son zamanlarında doğum yaklaştıkça daha yoğun bir hal almaktadır.

Doğum korkusunu yenmenin en iyi yolu doğum yapmış arkadaşları ile konuşmak, onların tecrübelerinden faydalanmak ve korku duyulan konularda çok fazla yoğunlaşmamaktır. Sabahtan akşama kadar evde kalıp bir şeyle uğraşmadan, kendini dinlemek hamileliği zorlaştırdığı gibi kaygı ve endişeleri de daha yoğun bir şekilde yaşamaya neden olacaktır.

Hamileliklerin çok büyük bir problem olmadığı sürece normal sonlanacağını bilmek, sürekli doktor kontrolünde olmak, uzman denetiminde egzersiz hareketleri yapmak hamileliğin daha kolay geçmesine yardımcı olduğu gibi doğumu da kolaylaştıracaktır. Hamilelik boyunca psikolojik yardım alıp bu süreçteki gerginliği azaltmaya çalışmak da doğum korkusunu atmaya ve doğuma daha rahat girmeye yardımcı oluyor.

Korku, korkudan beslenir!

Korku; korkudan beslenen bir duygu olduğu için yaşanan korkunun azaltılması, kişinin sakin ve huzurlu olabilmesi, bunun normal fizyolojik bir süreç olduğuna ikna olması ile mümkündür. Tabii ki eşin psikolojik desteği, anne adayının yanında olması da dönemin daha rahat ve huzurlu yaşanmasına, doğum korkusunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Birlikte yürüyüş yapmak, bebek mağazalarını dolaşmak, havadan sudan konuşmak, hiçbir şey yoksa onun elini tutup cesaret vermek de eşlerin yapabilecekleri başlıca psikolojik destek sayılabilir. Daha ileri destek ihtiyacında ise bir psikolojik yardım işe yarayacaktır.

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

Yazarın Tüm Yazıları