Paylaş
Neyzen Tevfik in çok sevdiğim bir sözü var “Beni tıp tepti”.
Zamanında alkol tedavileri gören ve sık sık yolu akıl hastanesine düşen Neyzen Teyfik alkole bağlı bedensel sorunlar nedeniyle de yoğun tedaviler görmüş ve sonuçta yaşadığı sıkıntıları bu şekilde dile getirmişti.
“Bizimle ne alakası var?” diye düşünebilirsiniz. Psikiyatrik nedenlerle ilaç kullanıp, yan etkiler nedeniyle sıkıntılar yaşadığını dile getiren danışanlarıma “Sizi tıp tepmiş” dediğimde dertli dertli başlarını sallıyorlar.
Bu yazıyı her zaman dile getirdiğim bir konuyu tekrar gündeme taşımak için yazıyorum. Tüm ilaçların yan etkileri ilaçların çeşitleri kadar dozuna da bağlıdır. Bir danışanıma ilaç önerdiğim zaman “Arkadaşım o ilacı kullandı çok kilo aldı”; başka bir ilaç öneriyorum, “Onu da kullandım, gözümü açamadım”; bir diğer ilaç önerimde “Okudum, o da bağımlılık yaparmış” diyerek itiraz etmeye başlıyorlar.
Susadığımız zaman bir bardak su içeriz susuzluğumuz geçer ama bir sürahi su içersek soluğu lavaboda alır ve çıkarırız. İlaçlar da aynı şekilde dozunda alındığında faydalı etki gösterirken doz yüksek olduğunda yan etkiler oluşmaya başlıyor. Bu durumu daha çok psikiyatri ilaçlarında yaşıyoruz ve doktora “Bu ilaç bana yan etki yaptı başım ağrıdı, ya da midem bulandı, ateş bastı” diyerek şikayet etmek yerine bu ilaç beni kötü etti diye düşünüp ilacı kestiğimizde ne yazık ki tedavi yarım kalıyor.
İçtiği ilk dozda rahatsız olup bir daha psikiyatriste adım atmayan insanların, ya da “Psikiyatriste gidersem bütün gün uyurum” diyerek kendi başına ilaç kullanan insanların sayısının fazla olduğunu gördükçe bunun üzüntüsünü duyuyorum. Bütün bunlar ön yargılar oluşturuyor ve kısa süreli bir ilaç tedavisi ile ortadan kalkabilecek bir rahatsızlık bu nedenle uzun sürüp kişiye yaşamı zindan ediyor.
Sonuçta önerim, psikiyatrik tedavilerde ön yargılı olmayalım. “Bu ilaçlar kilo aldırır, uyutur, gözümü açamam” diye düşünmeyelim. Bu şikayetler varsa bunun kullanılan ilacın çeşidine ve dozuna bağlı olduğunu düşünüp bu yan etkilere sebep olmayan ilaçlar kullanma konusunda psikiyatristimiz ile işbirliği yapalım.
Paylaş