Paylaş
Gebelik süresince anne adayları, gebelikleriyle ilgili hiçbir sorun veya rahatsızlıkla karşılaşmasalar dahi, periyodik gebelik takip muayenelerine gitmeleri ve rutin tetkikleri yaptırmaları gerekiyor. Jinekolog Rami Asker, anne adaylarına uyarı niteliğinde bilgiler veriyor.
Hamilelikte hafif bulantı ve kusma, sık sık uyku isteği veya hafif baş dönmesi gibi olağan şikayetlerle karşılaşabilirler. Ancak aşağıdaki şikayetler belirdiği zaman mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmaları gerekir.
• Şiddetli bulantı ve kusmalar (özellikle kilo kaybına neden olanı) tedavi edilmesi gereken durumların başında geliyor. Bu tip durumlarda, anne adayının hastaneye yatırılıp tedavi edilmesi ve damardan sıvı verilmesi gerekebilir. Hatta bulunduğu evden veya ortamdan uzaklaştırılması bile faydalı olabilir.
• Vajinal kanama veya suların gelmesi düşük veya erken doğum riskinin belirtisi olabileceği gibi plasenta ile ilgili bir sorunun habercisi de olabilir. Mesela; plasentanın aşağıda yerleşmesi veya erken ayrılması gibi durumlarda acil müdahale gerekebilir.
• Vajinal akıntı, özellikle koku veya kaşıntı ile birlikte ise tedavi edilmesi gerekebilir. Bu akıntılar, gebelik kesesinin erken yırtılması, erken doğum ve düşüğe de sebebiyet verebilir.
• Gebeliğin özellikle ikinci yarısında, kontrol amaçlı yapılan tansiyon ölçümünde tansiyonun yüksek çıkması preeklampsi dediğimiz hastalığın belirtisi olabilir. Ayrıca baş ağrısı varsa tansiyon mutlaka ölçülmelidir.
• Sık sık idrara çıkma, idrarı yaparken yanma hissi, kasıklarda veya böğürlerde ağrı hissi, idrar yolu iltihabının belirtisi olabilir. Bu durumda mutlaka tam idrar tahlili yapılmalı ve infeksiyon varsa tedavi edilmelidir.
• Kasıklarda sancı hissi düşük başlangıcı veya erken doğumun işareti olabilir.
• Gebelik sırasında, bacaklarda varis veya makatta hemoroid (basur) oluşabilir ya da zaten varsa ağırlaşabilir. Varis için varis çorabı ve otururken bacakların yüksekte tutulması faydalı olacaktır. Hemoroid durumunda kabızlık varsa dışkı yumuşatıcı ilaçlar önerilebilir.
• Vücutta hızlı oluşan şişkinlikler (özellikle yüzde ve ellerde olması) ve hızlı kilo almak-vermek gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır.
• Hamileliğin 5. ayından itibaren bebek hareketlerinin hissedilmemesi veya hareketlerin durması, acil ultrason muayenesi gerektirir.
Paylaş