Üvey kardeşlerin sağlıklı bir ilişki kurması için aileler neler yapmalı?
Haberin Devamı
İkinci evlilik sonrası üvey kardeşlerin arasında çatışmalar olabileceğini belirten Evlilik ve Çocuk Terapisti Uzman Psikolog Ramazan Şimşek, bu konuda ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu ve kardeşlerin sağlıklı bir ilişki kurması için ailelerin yapması gerekenleri anlattı.
Yeniden evlenmeler kendi içinde birçok farklı boyutları içerir. Temel olarak çocuksuz ve çocuklu evlilikler olarak ikiye ayırabiliriz. Çocuklu evlilikler çocuksuz olan evliliklere oranla daha karmaşık bir sürece sahip. Üvey kardeşlerin sağlıklı bir ilişki kurması, bu evliliklerin en acil konularından birisidir. Bu sağlıklı ilişki kurulamadığı takdirde boşanma oranları maalesef çok yüksek oluyor.
Eşlerin durumu ve çocuklar yeniden evlenmelerin temel iki boyutunu içerir. Üvey kardeşlerin sağlıklı bir ilişki kurmaları, önce eşlerin sağlıklı bir ilişki kurmasına bağlı. Bunun için üç önemli nokta vardır;
Maddi açıdan hazırlık yapmış olmak
Önceki evlilik veya ilişkiye yönelik duyguların, sorunların kesin bir biçimde çözmüş olmak
Anne-babalık görevlerini belirlemek ve olası değişiklere karşı hazır olmak
Eğer bu üç nokta tam olarak çözüme kavuşmamışsa yeni evliliği büyük bir kaos beklemektedir.
Üvey kardeşlerin sağlıklı bir ilişki kurması için yapılması gerekenler nelerdir?
Önceki evlilik, yeni evlilik ve gerçekleşecek durumlar konusunda gerekçe ne olursa olsun gerçekleri söyleyin. Söylediğiniz bazı gerçekler çocuğu üzebilir ama güvenini kaybetmekten çok daha iyidir.
Çocuklar biyolojik annesi olan eski eşe ihanet ettiğinizi düşünerek, üvey anne ya da babaya tepki gösterecektir.
Çocuğunuz ilk aylarda yeni eşinize karşı “kızgın, öfkeli, tepkili” olması son derce doğal ve bu aslında bir süreçtir. Bu tepki 5 yıla kadar sürebilir. Ebeveynlerin bu konuda bilgi sahibi olması, sabırlı ve ilgili davranmaları sonucunda, bu tepki süreci yerini güvenli bağlanmaya bırakacaktır.
Çocukların sınırlarını belirleyin. Mutlaka ayrı odalarda kalmalarını sağlayın.
Disiplin konusunda mutlaka ortak hareket edin.
Çocukların yeni eşinize “anne, baba” demeleri konusunda asla ısrarcı olmayın. Önemli olan onların saygı ve güvene dayalı bir ilişki oluşturmalarıdır. Çocuklar, üvey olan anne-babanın önceki anne ya da babanın yerine geçmek gibi bir niyetinin olmadığını zamanla anlayacaktır.
Eşlerin birbirine karşı sevgi ve saygıya dayanan bir ilişki kurmaları son derece önemlidir. Sizin aranızda olan küçük bir çatlak, üvey kardeşler arasında daha büyük uzaklaşmaya neden olabilir.
Üvey kardeşler arasında şartlar ne olursa olsun “adil” olmaya özen gösterin.
Düğün töreni olacaksa katılımla ilgili kararlar çocuklara bırakılmalı.
Anne ve babanın üvey olanla da mutlaka özel zaman geçirmeleri sağlanmalıdır. Sağlık sorunu yaşayan çocuğu öz olanın değil de üvey olan anne ya da babanın doktora tek götürmesi aradaki köprüyü güçlendirecektir.
Sorunları aşmakta zorlanırsanız mutlaka bir uzmana danışın, çünkü bu hiç birimizin alışık olmadığı bir süreçtir.