Paylaş
Değerli okuyucularımız,
Bugün bebek ve çocuklarda kendinden çok bahsedilen bir hastalıktan söz etmek istiyorum:
Gastroözofajeal Reflü veya kısaca Reflü hastalığı..
Mide içindeki asitli içeriğin yemek borusuna kendiliğinden geçişi olarak tanımlanan gastroöozofageal reflü (GÖR) çocukluk çağında sık görülen bir klinik durumdur.
Tanı konması kolay olmayan ancak şüphe ve ayrıntılı incelemeler ile var olduğu söylenebilen bir hastalıktır.
GÖR, ancak yakınmalar ortaya çıkardığında Gastroözofageal reflü (GÖRH) hastalığı olarak adlandırılır.
Bu olağan bir durumdur ve 1 yaştan sonra kendiliğinden düzelir. Bebek oturmaya başlayınca yavaş yavaş kaybolur. Çünkü yatar durumda , mide içeriğinin yemek borusuna geçmesi daha kolaydır.
Bu nedenle, her kusmada hemen yoğun bir tedavi programına başlamak gereksizdir. Bazen sadece tarifle bile uygulanan yöntemlerle bu durumun üstesinden gelinebilir.
GÖRH ve astım arasında yakın bir ilişki olduğu bilinmektedir.
Devamlı olarak mide asitinin yutak kısmını tahriş etmesi sonucunda, müzmin larenjit (yutak yangısı) ortaya çıkar. Bu, hastalar tarafından geniz akıntısı olarak hissedilir, devamlı geniz temizleme ve/veya öksürük olarak belirti verir.
Zatürre de yapabilir .Bu genellikle yukarı çıkan mide içeriğinin az miktarlarda akciğerlere kaçışından olur.
Bebeklerde beslenme güçlükleri, kansızlık, büyüme geriliği, kusma ve yutma güçlüğü sık görülen GÖRH bulgularıdır. Bebeklerde sadece huzursuzluk da bir GÖRH bulgusu olabilir.
Çocuklarda tipik GÖR belirtileri mide yanması, bulantı, kusma, yutma güçlüğü ve ağızda asit tadıdır.
Özellikle gece artış gösteren öksürüklerin ve uzun süreli öksürüklerin reflüye bağlı olma olasılığı %15’dir.
Her kusan çocuk reflü hastası değildir. Reflü = kusma değildir.
En değerli inceleme günümüzde en değerli kabul edilen 24 saatlik pH (asitlik) değerlendirilmesidir. Özel bir yazılım ile bu değerler bilgisayara aktarılır ve değerlendirilir. Böylece mide asitinin yemek borusuna ne kadar geçtiği değerlendirilmiş olur.
Eğer reflü çok sık oluyor ve bebek çok kusuyor ise, beslenmede değişik ürünlerin de kullanılması söz konusu olabilir.
Anneler özellikle sabaha kadar bebekleri uyusun diye yatmadan önce ve uykuda bebeği veya çocuğu beslemeyi tercih ederler. Ancak bu uygulama reflüyü arttırır.
Reflü kuşkusu olan veya kusan bebeklerin mutlaka emzirme aralarında (her 5-6 dakikada bir) yuttukları havanın çıkartılması, yatar durumda değil, bacaklar aşağıda baş yukarıda durumda dik durumda beslenmesi, beslenme sonunda bir müddet dik olarak omuzda tutulması, bir süre sonra yavaşça ve başı yüksekte kalacak şekilde yatırılması uygun olacaktır. Eğer bu bahsettiğim önlemler reflü belirtilerini önlemeye yetmezse o zaman ilaç tedavisine geçilmesi mantıklı olabilir.
Çocuklarda GÖR tedavisinde asit salgısını baskılayıcı ve özofagus (yemek borusu) hareketlerini düzenleyici tedaviler kullanılabilir. İlaç tedavileri çocuk yaş grubunda doktor gözetiminde kullanımı gerektirir.
Yaşam şekli önlemleri ve ilaç tedavisinden yarar görmeyen nadir çocuk olgularda cerrahi tedavi gerekebilir.
Değerli çocuklarımıza sonsuz sağlık dileklerimle...
Paylaş