Paylaş
Yazın tatil yapmak, denizin, kumun, güneşin tadını doyasıya çıkarmak çok güzel ancak sıcak yaz günlerinin büyüsüne kapılıp çocuklarımızı bekleyen yaz hastalıklarına karşı önlem almayı unutmamalıyız.
Kış aylarında da görülebilen fakat sıcak havalarda mikropların daha kolay üremesinden dolayı daha sık karşımıza çıkan bu yaz hastalıkları ve alınması gereken önlemleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Ünüvar anlatıyor.
Güneş çarpması
Çocuklar güneş ışıklarının dik geldiği saatlerde (10:00 -17:00 arası) direkt güneş ışığına çıkarılmamalı, gerekirse mutlaka başlık ve gölgelik kullanılmalıdır. Plajda yüksek korumalı güneş yağlarını kullanmak gerekir. Güneş çarpması, hipertermi ile seyreden ağır bir hastalıktır. Hastanın kaybına bile neden olabilir. Güneşten koruma amaçlı olarak çocukları aşırı giydirmemek gerekir. Kat kat giydirmek terleme ile aşırı su kaybına neden olur.
İshaller
Genellikle ishal ile birlikte kusma da görüleceği için yaz aylarında su kayıpları ve bunun doğuracağı vahim sonuçlara hazır olmak gereklidir. İshalden korunmak için temizliğinden şüphe edilen içecek ve suları kullanmamak, sıcakta uzun süre beklemiş sıvıları ve açıkta bekletilmiş gıdaları hiçbir şekilde tüketmemek gerekir. Ayrıca çocukların elleri sık sık yıkanmalı, bebeklerin biberonu yarım saatten fazla dışarda bırakılmamalıdır.
Göz ve dış kulak enfeksiyonları
Göz enfeksiyonları, özellikle yaz aylarında çok artar ve genelde havuzdan bulaşır. Aynı şekilde bu dönemde dış kulak enfeksiyonları da sıklıkla havuzdan bulaşır. Bakteri, virüs ve mantarlar dış kulakta enfeksiyon nedeni olabilir. Bu nedenle temizliğine güvenmediğimiz, gerekli kontrolleri yapılmamış ve belgelenmemiş havuza çocukları sokmamak gerekir. Bu tür havuzlar aynı zamanda idrar, cilt ve barsak enfeksiyonlarına neden olur. Havuzda çocukları bekleyen alerjiler, klorlu suyun yaratacağı negatif etkiler ve kazalar da göz ardı edilmemelidir.
İdrar yolu enfeksiyonları
Özellikle kız çocuklar bu konuda daha hassastır ve idrar yolu enfeksiyonunda baş neden yine havuzlardır. Bu nedenle temiz bir deniz, havuzdan her zaman daha sağlıklı bir seçenektir. Havuz sonrası tüm vücudun ve özellikle kızlarda genital bölgenin mutlaka iyice yıkanması gerekir.
Haşere-böcek ısırmaları
Sıcak yaz günlerinde özellikle yeşillik alanlarda böcek sokmalarına çok sık rastlanır. Böcek tarafından sokulan bölge çok ciddi bir şekilde şişebilir ve enfekte olabilir. Hatta bazı zehirli eklembacaklılar, yaşamsal tehlike yaratabilirler. Böyle bir durumda hemen doktora görünme olasılığı yoksa %50 sulandırılmış alkolü bir bez parçası uzun süre şişen bölge üzerinde tutulmalıdır. Akrep, çiyan sokmaları için hemen bir sağlık kuruluşuna başvuruda bulunmalısınız.
Tatile giderken valizinize bunları mutlaka alın
Paylaş