Paylaş
Güneş gözlüğü takmazsak ne olur?
Güneş gözlüğü takmazsak göz yüzeyinde et oluşumu (pterjiyum), katarakt (göz içindeki lensin şeffaflığını yitirmesi) ve yaşa bağlı sarı nokta hastalığı (görme merkezinde bozulma) gibi göz hastalıklarının riski artar.
Cildin en ince olduğu bölgelerden birisi olan göz kapağında yaşlanma hızlanır.
Gözlerde yaşarma ve ışık hassasiyeti ile kendisini belli eden fotokeratokonjonktivit gelişebilir.
Kalitesiz güneş gözlüğü kullanmak, hiç kullanmamaktan daha zararlı
Güneş gözlüğünüzün camı güneşin UVA ve UVB ışınlarına karşı %100 koruma sağlamalı. Kalitesiz güneş gözlüklerinin camları sadece kozmetik bir boya ile renklendirilmiş ve ultraviyole filtresi içermiyor olabilir. Böyle renkli camların arkasında göz bebeğimiz genişler ve bu da gözümüze daha çok UV ışınının girmesine yol açar. O yüzden güneş gözlüğü alırken mutlaka UV filtresi olduğundan emin olmalı ve güvenilir markaların güneş gözlüklerini tercih etmeliyiz.
Elinizdeki gözlüklerin UV koruması olup olmadığını anlamak için de bir optisyene (gözlükçü) başvurabilir ve fotometre cihazı ile gözlüğünüzün koruyuculuğunu kontrol ettirebilirsiniz.
Polarize güneş gözlüğü UV koruması anlamına gelmez
“Polarize camlar” deniz veya yol gibi düz yüzeylerden yansıtıcılığı önler. O nedenle denizcilik veya uzun yol sürüşleri için polarize güneş gözlüğü kullanımı uygundur. Ancak camın polarize olması, UV koruması olduğu anlamına gelmez. O nedenle polarize güneş gözlüğü alırken de yine UV koruması olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Çok fazla güneşe maruz kalıyorsanız; yanlardan da yüzü saran kalın saplı çerçeve modellerini tercih etmelisiniz
Güneşin zararlı ışınları gözümüze sadece önden değil, yanlardan da ulaşır. O nedenle eğer çok fazla güneşte kalıyorsanız yanlardan yüzü saran (“wrap-around”) çerçeve modellerini tercih etmelisiniz.
Küçük güneş gözlüğü seçmeyin
Eğer çerçeve küçük olursa ultraviyole ışınları yine göze ulaşacaktır. O yüzden geniş çerçeveler kullanmak önemli… Ayrıca çerçeve küçük olursa göz çevresi cildini de yeterince korumaz ve güneşe bağlı fotoyaşlanma (kırışıklıklar, güneş lekeleri, sarkmalar) artar.
Çocukların güneş gözlüğü kullanması çok önemli
Ömrümüz boyunca maruz kaldığımız UV radyasyonun yarısını 18 yaşından önce alıyoruz. Çocukların göz içindeki lensleri güneşin UV ve mavi ışınlarına karşı yetişkinlerden daha geçirgendir. O nedenle güneş gözlüğü kullanımına bebekken başlanmalı ve polikarbonat gibi kırılmaya dayanıklı camlar seçilmeli.
Paylaş