Paylaş
Özellikle HPV (Human Papilloma virus) taraması sonucu pozitif gelen hastalar mutlaka takibe girmelidir. Uzman hekimin önerisi doğrultusunda kontrollere gelmeli gerekli ise ile müdahale yapılmalıdır. Bu virüsün bazı tipleri genital siğillere sebep olurken; bazı tipleri ise rahim ağzı kanserine yol açabilmektedir.
Her iki tip içinde bağışıklık sisteminin yüksek olması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecek ek destekler önemsemeli, sigara kullanımı varsa mutlaka bırakılmalıdır. Virusun bazı tipleri bağışıklık sistemi kuvvetli bireylerde kendiliğinden gerileyip kaybolabilmektedir.
Genç kızlara ilk cinsel birliktelik öncesi mümkünse en az 1 doz aşı yapılmalıdır. Özellikle; cinsel ilişki ile geçtiği bilinen ve az da olsa ortak kullanım alanlarından geçişi gösterilen bu virüse karşı aşı yapılması büyük önem taşımaktadır.
Ortak kullanım alanlarında mümkünse gerekli hijyenik şartların sağlandığından emin olunmalıdır. Genital siğillere sebep olan tipinde siğiller; cerrahi veya medikal bazı kremler kullanılarak yok edilebilmektedir. Ancak virüs halen hasta tarafından taşıyıcılık gösterdiğinden sıklıkla tekrar etmektedir. Partner arasında bulaşıcılığa neden olabilmektedir. O yüzden 2 yılda bir kez yapılacak olan jinekolojik muayene sonrası smear testi biz kadınlar için büyük önem taşımaktadır. Yıllık rutin kadın doğum muayenelerimizi ve olası şüpheli cinsel ilişki sonrası kontrollerimizi ihmal etmemeliyiz.
Paylaş