Paylaş
Diş çürüklerinin mikroorganizmalardan oluşan ‘bakteri plağı’ tarafından oluşturulduğunu, bir hastalık olduğunu, tedavi edilebileceğini ama her şeyden önemlisi önlenebileceğini bilmek gerekir. Dişlerde çürük oluşumuna ağızda çürük yapan bakteriler ve bu bakterilerin de şekerle beslenmesi neden olur. Dolayısıyla diş çürüğünü engellemenin yolu iyi bir ağız temizliği ve şekerli gıdaların tüketiminden kaçınmakla mümkündür. En temel formül budur.
Şeker içeren, işlenmiş gıdalar, ticari gıda ve içeceklerden uzak bir beslenme tarzı benimsenmelidir. İşlenmiş gıdalar ve şekerle doyurulmuş abur cubur grubu dediğimiz tüm yiyecek ve içecekler çürük bakterileri için besin kaynağı görevi görürler. Özellikle dişe yapışan ve ancak etkili bir fırçalamayla dişten uzaklaştırılabilen yiyecekler, dişleri daha fazla çürütür. Bu nedenle çocukların ticari gıda ve içeceklerden uzak durmalarını sağlamak, dengeli bir diyet uygulamak ilk adım olmalıdır. Doğal, dengeli ve ‘diş dostu’ gıdalarla zenginleştirilmiş bir beslenme; lifli gıdalar, taze meyve ve sebzeler, protein kaynağı olan et, süt ve özellikle peynir olmak üzere süt ürünlerini ve kuru yemişleri (özellikle yer fıstığı) içermelidir.
Çocuğunuza dişlerini fırçalamasında yardım edin, örnek olun ve kendi kendine diş fırçalama alışkanlığı kazandırın. Çürüklere ve diş eti hastalıklarına sebep olan bakteri plağı ağızdan su ile çalkalamakla değil, yalnızca diş fırçası ile fırçalayarak uzaklaştırılabilir. Bebeklikten itibaren 7-8 yaşına kadar çocuğunuzun dişlerini siz fırçalamalısınız. İnce motor hareketlerinin gelişimi açısından etkili bir diş fırçalamayı çocuğunuz ancak 7-8 yaşına geldiğinde yapabiliyor olacak. Bu bazı çocuklarda daha ileri yaşlara da sarkabilmekte. Bu nedenle elbette çocuğun kendi dişlerini fırçalamasına da izin vermelisiniz ancak asıl fırçalama sizin kontrolünüzde olmalıdır. Çocuğunuz sizin de kendi dişlerinizi fırçaladığınızı görmelidir. Ona rol model olun. Çocuğunuzun sevebileceği, kendi seçeceği yaşına uygun tek bir diş fırçası ve bir diş macunu olsun, diş fırçasını 3 ayda bir mutlaka değiştirin. Macunu da hekiminizin tavsiyesine uygun olarak kullanın. Çocukların dişleri yüzde 50 daha incedir. Bu yüzden uzman korumaya ihtiyaçları var. Her yaş grubunun ağız ve diş sağlığına uygun diş macunu ve fırçası vardır. Çocuğunuza özel diş macunu ve fırçası kullanmak onun ağız sağlığı için çok önemlidir.
Dişleri sıkışık ve çapraşıklıklar varsa ekstra bakım yapın
Çocuğunuzun dişleri sıkışıksa ya da dişlerinde çapraşıklıklar varsa diş aralarını temizlemek için diş ipi kullanın. Bakteri plağı çapraşık dişlerden sadece diş fırçası ile asla temizlenmez.
Çocuğunuzun dişlerinde farklı renklenmeler, delikçikler; beyaz, sarı, kahverengi ya da siyah lekelenmeler görürseniz mutlaka diş hekiminize danışın. Diş muayenesi sırasında çürük tespiti yapıldıysa mutlaka tedavilerini yaptırın. ‘Süt dişi, nasıl olsa düşecek’ mantığında olmayın, tedavi edilmeyen süt dişleri büyük problemlere neden olabilir. Çocuğunuzun dişlerinde sıkışıklıklar, çapraşıklıklar varsa ya da çenesi farklı bir şekilde kapanıyorsa mutlaka diş hekiminize kontrol ettirin.
Çok sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olduğunu düşündüğünüz çocuğunuzun ağzında fark etmediğiniz çürükler, çürük başlangıçları olabilir. 6 ayda bir mutlaka diş hekimine gidin. Çocuğunuzun diş yapısını güçlendirebilecek, çürümeyi önleyecek diş koruyucu uygulamalar hakkında hekiminizden bilgi isteyin. Bu uygulamalar sayesinde diş çürüğünün oluşumunu %95’lere varan bir oranda engelleyebilmekteyiz.
Unutmayın, ağız-diş tedavisinde sadece çürük dişlerin tedavi edilmesi yeterli değildir. Çürük hastalığının ağızdan tamamen temizlenebilmesi için beslenmeden diş fırçalamaya ve koruyucu diş tedavisi uygulamalarına uzanan geniş bir yelpazede durumu kontrol atında tutmak gerekir.
Paylaş