Paylaş
Hemen hemen her insan, güzelliğinin kusursuz olmasını ister. Fakat vücudumuzda neden çıktığını bilmediğimiz ve güzelliğimize gölge düşüren koyu renkli benlerimiz, kimi zaman oldukça canımızı sıkabiliyor.
Pek çok ben, çocuklukta meydana gelir ancak daha ileriki yaşlarda da yeni benler ortaya çıkabilir. Benlerin zaman içerisinde değişime uğraması, bazılarının yıllara yayılan bir süreçte büyümesi ya da tam tersi kaybolması gibi durumlar normaldir.
Cilde rengini veren melanin maddesi, melanosit adı verilen hücreler tarafından üretilir. Bu hücreler ciltte eşit şekilde dağılır ve derimize rengini verir. Ancak kimi zaman, nedeni bilinmeyen bir şekilde melanosit hücreleri bir küme oluşturacak şekilde toplanır ve ortaya koyu renkli benler çıkar. Saç derisi ve genital bölgeler de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ben oluşabilir.
Bazı bilim adamları benlerin, güneş ışınlarının cilde zarar vermesi sonucu oluştuğunu düşünmektedirler. Güneş ışınlarına maruz kaldıklarında benlerin daha da koyulaştığı görülür. Genellikle zararsız olan benler, hamilelik veya ergenlik dönemlerinde de koyulaşabilir.
Benlerin neden oluştuğuna dair tıp dünyası yeterince açıklama getirememesine karşın bu benlerin pek çoğunun zararsız olduğu bilinir. Pek çoğu diyoruz çünkü bazı benlerin cilt kanserine dönüşme ihtimali vardır. Farklı cilt kanseri türleri vardır ve bu hastalıklar en çok cildin güneşe maruz kaldığı bölgelerde görülür. Özellikle 20’li yaşlardan sonra, vücudunda çok sayıda ben olan kişilerin güneşe çıkarken dikkatli olmaları gerekir. Güneşin zararlı UVA ve UVB ışınları sonucu, ciltteki benler değişime uğrayıp kanserli hücre üretmeye başlayabilir. UV ışınları cilde nüfus ettiğinde, melanosit hücreleri melanin üretmeye başlar. Bu nedenle de ciltte yeni benler oluşabilir ya da var olanlar tehlike oluşturacak biçimde değişime uğrayabilir.
Son yıllarda özellikle güneş ışınlarının zararları konusundaki bilinçlenmenin artmasıyla, yüksek koruma faktörlü kozmetik ürünlerine ve güneş kremlerine ulaşmak artık eskisine göre çok daha kolay. Bu konuda tedbiri elden bırakmayın ve sadece deniz kenarında değil, şehir içinde de güneşli günlerde mutlaka koruyucu krem sürün.
Bir kişinin vücudundaki benler üzerinde genetik faktörlerin de rol oynadığı kabul edilir. MC1R adlı genin, bazı kişilerde kansere dönüşen benler görülmesinde etkin bir rolü olduğu belirlenmiştir.
Doğuştan kızıl saçlı ve beyaz tenli kişilerde kötü huylu benlerin oluşması açısından daha yüksek bir risk taşırlar ve özellikle güneş altında çok daha dikkatli olmalıdırlar.
Yüzde ya da vücutta oluşmuş olan zararsız epidermal, dermal veya sadece kişiyi estetik açıdan rahatsız eden benler tek seansta dikiş vs. olmadan anında yok edilebiliyor ve üstelik kişi sosyal yaşantısına devam edebiliyor.
Çok derin köklü olan benler ise cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Göz üstlerinde veya altındaki benlerde alınabilmekte hatta birçok kişinin rahatsızlık duyduğu gözaltındaki yağ butoncukları da lazer ile temizlenebilmektedir. Uygulama lokal anestezi ile yapılmakta olup ağrı hissedilmemektedir.
Benlerin alındığı alan 4-6 gün arasında normal hal almaktadır. Oluşan pembelik 1-2 ay içerisinde normal cilt renginize uyum sağlayacaktır.
Güzelliğinize…
Paylaş