Paylaş
Hepimiz hava sıcaklığının artmasını dört gözle beklerken, ilkbaharı bizim kadar hevesli bir şekilde beklemeyenler de olmuyor değil. Kimler mi bunlar? Güneş ışınları nedeniyle özellikle yüz bölgesinde bulunan kahverengi lekeleri daha da belirgin hale gelen birçok kişi, ilkbaharı aynı hevesle karşılayamayabiliyor.
Çil, deride güneşe maruz kalma sonucu beliren, ufak lekelerdir. Çiller daha çok açık tenli ve kızıl saçlı, mavi, yeşil ya da ela göz renkleri olan kimselerde görülür. Hayatın erken aşamalarında ortaya çıkarlar ve yazın çoğalıp kışın hafiflerler. 40-45 yaşlarından sonra genellikle kaybolurlar. Genellikle güneşe maruz kalmış bölgelerde oluşurlar. Yüz, eller, göğüs ve sırt gibi.
Bu kahverengi lekeler cilt tarafından üretilen bir pigment olan melaninin birikmesinden kaynaklanır. Vücutta var olan melaninin miktarı bireylerin cilt renklerinin tonunu belirler. Güneşe maruz kalındığında cilt UV ışınlarından gelebilecek zararı azaltabilmek için reaksiyon olarak, daha fazla melanin üretir. Bu da melanin birikimine, dolayısıyla çil oluşumuna neden olur.
Soğuk aylarda organizma güneş ışınları etkisiz olduğundan bu kadar güçlü korumaya gerek duymaz ve kış döneminde çillerin rengi solar bu nedenledir ki, çiller genellikle ilkbahar ve yaz aylarında kendilerini gösterirler. Bu aylarda insanların cildini güneş kremleri, gözlükler, şapkalarla güneşten koruması, en sıcak saatlerde direkt güneş ışınlarına maruz kalmamak için güneşe çıkmamaları gereklidir. Bütün bu koruma önlemlerine rağmen çiller yine de oluşuyorsa çillerden kurtulmak için birtakım tedaviler uygulanır. Yaz döneminde sıcak hava şartlarında çil tedavisi yapılmamaktadır. Çillerle savaş kolay değildir, hemen pes edilmemesi gerekir.
Günümüzde en başarılı çil tedavisi yöntemi Q switched Nd-Yag lazer ile yapılan tedavilerdir. Kişinin çil yapısına göre fraksiyonel karbondioksit (co2) lazerde kullanılabilir. Kişinin çil yapısına göre lazer sistemleri değişebilmektedir. Genellikle 1-2 seans uygulama gerektirir. Lazerle çil tedavisi sonrasında ciltte hafif kızarıklıklar olabilir.
İşlem sonrası tedavi bölgelerinde yüzeysel bir kabuklanma gerçekleşmektedir. Kabuklanmalar ortalama 6-10 gün arasında iyileşmektedir. Bu işlemlerden sonra güneşten korunmak için mutlaka losyon ve kremler kullanmak gereklidir.
Tedavinizin seyri çil olan bölgeye göre ve çillerin yoğunluğuna göre belirlenecektir. Seans sayıları kişinin problemine göre değişebilmektedir. Uygulanılacak tedavi protokolüne göre net ücretlendirme doktor muayenesinden sonra belirlenebilmektedir.
Güzelliğinize…
Paylaş