Paylaş
Gelecek nesillerin sağlıklı yetişmeleri adına Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları'nın okul kantinlerinde; kola, hazır meyve suları, enerji içecekleri, hamburger, kızartma, cips gibi ürünleri yasaklaması çocuklarımızı okullarda doğru beslenmeleri için bir nebze koruyor. Çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının çok küçük yaşlardan itibaren verilmesi gerektiğini belirten Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Öznur Simav’dan okulda çocuk beslenmesi hakkında bilgiler aldık.
Türkiye'de yapılan son araştırmaların, obez ve diyabetli sayısının kadınlarda yüzde 34, erkeklerde ise yüzde 107 oranında arttığını gösteriyor. Bu sebeple gerekli önlemler alınmadığı takdirde gelecek 10 yıl içinde toplumun önemli bir kısmının obez olabileceği söyleniyor. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Öznur Simav, konuya çocukların gelişimi açısından şu şekilde yaklaşıyor;
“Sağlıklı olmanın temelinde iyi beslenme alışkanlıklarının edinilmiş olması önem taşıyor. Beslenme alışkanlıkları çok küçük yaşlardan başlayarak edinilmeye başlar. Özellikle beslenme ev dışına taştığında temizlik kurallarına dikkat edilerek hazırlanmış gıda tüketmek güçleşir. Okul kantinlerinde artık sağlıklı beslenmeye doğru bir eğilim olsa da çocuklar bazen çok sıra olduğundan okula gelirken çevreden besin maddeleri alabiliyorlar. Bunlar, okul şartlarında olduğu gibi denetimden uzak olduğu için aileler bu hususa çok dikkat etmeliler. Yasaklamak, takibi mümkün olmadığı için çözüm değildir.”
Yasaklar ilgi çeker. Peki, ne yapmak gerekir?
Haftalık alışverişlerde çocuğunuz da söz sahibi olmalı. Mümkün olduğunca, hafta içinde okulda neler yiyebileceğini birlikte planlamalısınız. Alışverişinizi bu doğrultuda yapmalısınız. Bunları yaparken de beslenmede bilinç kazandırıcı cümleler kurmalısınız. Protein olarak köfte, karbonhidrat olarak ekmeği düşünebiliriz. Vitamin olarak yeşillik, maydanoz koyabiliriz. İçecek, kalsiyum ağırlıklı ayran olabilir.
Alışverişin dışında da ertesi gün için okulda yiyeceği besinleri birlikte hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuz hazırlık aşamasında emek verdiyse, hazırlanış tarzında onun için özel ayrıntılara dikkat ediliyorsa zihin olarak ön hazırlık da yapılmış demektir. Konuşarak hazırlıkların yapılması bilinç kazandırmak yönünden etkilidir. Zaman içinde kendisine zararlı olabilecek durumları, besin maddelerini tanımış olur. Besinlerin hazırlanış tarzındaki ayrıntılara dikkat eder.
Aile ve okul iş birliği içerisinde olmalı
Aile ve okulun işbirliği de önemlidir. Okulda ilköğretim çağı öğrencileri genellikle öğretmen ve yönetimin uyarılarını dikkate alırlar. Ergenlik yaşlarındaysa mümkün olabilirse çocuğunuzun arkadaşları ve aileleri ile tanışarak ortak ve birbirine yakın, doğru bir beslenme tarzı oluşturabilirsiniz. Okullarda gençlere sorumluluk verilerek sosyal bir etkinlik haline getirilebilir. Münazaralar, ödül sistemi, yarışmalar etkili olabilir.
Paylaş