Paylaş
Bebek telsizleri teknolojinin anneye sunduğu güzelliklerden bir tanesi ve amacı ise anne ile bebeği arasındaki bağlantıyı kurmak. Çocuk Gelişim Uzmanı Öznur Simav’a göre ise bağlantı ile bağ kurma, birbirinden çok farklı şeyler. Anneler bu ayrımın farkında olmalı ve bebeklerini sadece teknolojinin eline bırakmamalılar.
Durusoy, bebek telsizlerinin kullanımında düşünülmesi gerekenleri şöyle anlatıyor: “Günümüz koşullarında teknolojik araç kullanımı ihtiyaca yönelik olarak artmıştır. Bebek telsizleri de konfor yaratmakta, anneler bebeğini uzaktan izleyebilmekte ve sesini duyabilmektedir. Radyo frekansları ile bu iletişim sağlanmaktadır. Teknolojik araç kullanımında radyasyon kirliliği yaratılmakta ve bu durum sağlığı etkileyen boyutlara ulaşabilmektedir. Her aracın kullanımından doğan fayda ve zararlar değerlendirilmeli ve olumsuz etkilenim payı düşürülmelidir.”
Bebeklerin İhtiyaçları Hızla Değişiyor
Bebeğin anneye olan ihtiyacının gelişimi ile doğru olarak değiştiğini söyleyen Durusoy, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Bebeklik döneminde hızlı bir gelişim söz konusudur. Bebeğin gelişimiyle birlikte ihtiyaçları da aylara hatta günlere göre değişiklik göstermektedir. Normal şartlarda, altı ay sadece anne sütü ile beslenen bebek, daha sonra ek gıdalara ve suya ihtiyaç duymaktadır. Her bebek ortalama olarak birbirine benzer özellikler gösterse de bireysel farklılıklar, farklı mizaç özellikleri taşırlar. Anne ya da anne yerine geçen kişi ile güven içinde olma duygularını tatmin etmek ister. Bebekler aç olduklarında, altları ıslak olduğunda, uykuları geldiğinde, gazları çıkarılamadığında ağlarlar. Duygusal doyum istedikleri zaman da ağlarlar.
Bebek telsizleri ise belli mesafeler için duyarlıdır, bazen sorun yaşanabilir. Bebeklerin uzaktan monitörle izlenip, sesleri takip edilebilir ancak bebekler mümkünse anne ile yakın mesafede olmalıdırlar. Anne ile ses, göz kontağı kurabilecek şekilde olmaları onların tüm gelişim alanlarını destekleyecektir.
Bebekler, ilk zamanlar sadece beslenmek için uyanırlar, altları temizlenip, gazları çıkarıldıktan sonra uzunca zaman anneye ihtiyaç duymayabilirler. Günler, aylar ilerledikçe bebeğin uyanık kalma süresi uzayacaktır, çevre ile iletişim isteği gündeme gelecektir. Bu süreci en iyi şekilde anneler gözleme dayalı olarak belirleyeceklerdir.”
Paylaş