Paylaş
En güzel otlar, sebzeler, her şeyin zeytinyağlısı başka.
Sıcak havalara inat, buzdolabımızda her daim hazır serin zeytinyağlılar.
Zeytinyağlı yemeklerde böyle oluyorum ben, parmaklarını yersin tabiri benim için zeytinyağlılar.
Etli tencere yemeklerinden sonra, e o zaman hadi zeytinyağlılarda sıra.
"Ben yapamam" diyenlere gelsin bu yazım.
Yaparsın, yaparsın hem de en güzelini.
Biz de parmaklarımızı yeriz güzelce.
Tabii ki soğan yine can,onsuz olmaz.
Bakla, enginar, pırasa, bamya, yer elması, Ayşe fasulye, patlıcan, kabak, havuç, kereviz, canınız ne isterse serin serin zeytinyağlısına çok azımız hayır der herhalde.
Zeytinyağının bir de en güzeli varsa…
Mesela bakla, annemin en sevdiği yanında yoğurt ve dereotu ile çocukluğumun yaz günlerini hatırlatan bakla, yaz günleri ve yazlık günleri.
Pek sevdiğim bakla.
Dizin tencereye baklayı, doğrayın soğanı üstüne, ekleyin dereotunuzu, zeytinyağı ve suyunuzu koyup serpin tuz ve şekerinizi. Kapağı kapalı, kısık ateşte pişirin yavaş yavaş. Pişti mi bırakın soğusun tencerede, alın sonra servis tabağına hazır mis gibi bakla, katın yanına yoğurdu, afiyet olsun.
Taze barbunya, havuç, soğan, zeytinyağı, şeker, tuz, domates, bir iki diş sarımsak... Bitti bile.
Pırasa, bir avuç pirinç serpin, havuçları dilimleyin. Şekeri, tuzu, yağı, suyu tamamdır işte.
Taze Ayşe kadınımız bol dometesli. Soğanı ekleyin, tuz, şeker, zeytinyağı e tamamdır işte.
Yer elmasını ekle, zeytinyağlı yer elman hazır.
Enginar koyun, enginar olsun.
Zeytinyağlıların sırrı birazcık şekerle daha da güzel oluyor ama istenirse hiç konulmayabilir de.
Hadi hanımlar mutfağa, kim tutar sizi…
Sıradaki yazılarım aynı pratiklikte tavsiye edebileceğim 'Dolmalar ve Köfteler'.
Özlen ben,
Lara ve Ali’nin annesi, annemin kızı…
#herseyasktan
Paylaş