Paylaş
Süt ürünleri faydalı mı zararlı mı? Kırmızı et iyi mi kötü mü? Kalori sayacak mıyız saymayacak mıyız? Multivitamin almalı mı almamalı mı? Ara öğün gerekli mi gereksiz mi? Ne yiyeceğiz? Ne kadar yiyeceğiz?
Doğru şekilde yemek yeme konusunda kafamız hala çok karışık. Her gün yenisi çıkan diyet teorileriyle allak bullak olduk.
Bedeninizin sesini dinleyerek en doğru beslenme şeklini kendinizin belirleyeceğini defalarca söylemişimdir. Kulaktan dolma beslenme teorileri sizin için çok tehlikeli olabilir. Komşunuz Ayşe Hanım’a ayda 10 kilo verdirten diyet sizi hasta edebilir.
Aslına bakarsanız işin içinde bedeninizin bilgeliği olmadan doğru beslenmeniz mümkün değildir. Bedeniniz sizinle çok açık ve bilge bir tondan konuşur. “Mercimek yediğimde kendimi pek iyi hissetmiyorum,” cümlesini kurduğunuz vakit bedeniniz size bir işaret yollamış demektir. Bedeninizin yemek sırasında ya da sonrasında size gönderdiği işaretler duygusal ya da fiziksel olabilir. Bu işaretleri dikkate alıp sezgileriniz yoluyla beslendiğinizde asla yanlış yapmazsınız. Çünkü bedeniniz her zaman en iyisini bilir
Sezgisel beslenmeyi daha iyi anlamak ve hayatınıza geçirmek için aşağıdaki soruları cevaplayabilirsiniz.
Acıktığınızda mideniz guruldar. Bu bedeninizin fiziksel bir tepkisidir ve gerçekten acıkmış olduğunuzun göstergesidir. Bu işarete kulak kesilin. Gerçekten aç mısınız yoksa bir şeyler yemeniz gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Küçük bir öğün atıştırsanız açlığınızı keser mi? Salata, çorba, ana yemek, yanına bir zeytinyağlı ve finali bir tatlı ile yapacak olsanız anca mı doyarsınız? Gerçekten aç mısınız yoksa canınız sıkkın olduğu ya da kendinizi yalnız hissettiğiniz için mi yemek yemek istiyorsunuz?
Bir dahaki sefere kendinizi acıkmış hissettiğinizde açlık durumunuzun farkına varın. Gerçekten açsanız yiyin. Aç değilseniz yemeyin. Yemek yemek yerine gerçek ihtiyacınıza odaklanın.
Ne yemek istediğinizin farkına varın. Tatlı mı tuzlu mu? Ağır bir yemek mi? Hafif bir şeyler mi? Canınız özellikle bir şey istiyorsa bu size bedeninizin gönderdiği bir sinyaldir. Canınızın kebap istemesi, birden sulu bir portakalı ısırarak yeme isteğinin belirmesi tesadüf değildir. Bedeniniz asla hata yapmaz. Aş ermeleriniz bedeninizin bir ihtiyaca dikkat çekmek istemesidir.
Besin var besin var. Gerçek yiyecekler bedeninizi besler, diğerleri bedeninize çöp tenekesi muamalesi yapar. Bedeninizi gerçekten besleyecek gerçek yiyeceklerle onurlandırın. Gerçek yiyecek demek; işlenmemiş, katkı maddesi içermeyen, laboratuarda imal edilmemiş doğal yiyecek demektir. Sizi gerçekten besleyecek olan yegane yiyecekler gerçek yiyeceklerdir.
Küçüklüğünüzden kalma inançlarınızı bir kenara bırakın. Tabağınızdaki bütün yemeği bitirmek zorunda değilsiniz. Doyduğunuz zaman tabağınızda ne kalırsa kalsın yemek yemeyi bırakın. Merak etmeyin, lokmalar arkanızdan ağlamaz.
Çağın hızı yemek yeme şeklimize de sirayet etti. Siz de amansız hız çağı hastalığına yakalananlardan mısınız? Yemek yemek için bir sofra bile kurmaya gerek duymadan öğünlerinizi ayak üstü, bilgisayar başı, araba sürerken, tv karşısında geçiştirenlerden misiniz?
O kadar hızlı yemek yiyoruz ki midemiz ve beynimiz arasındaki bağlantı kopuyor. Doyduğumuzu anlamıyoruz. Biz anlayana kadar midemizi tıka basa doldurmuş oluyoruz. Midemizi ve beynimizi aynı anda doyurmak için yeme hızımızı düşürmeli, lokmalarımızı çok iyi çiğnemeliyiz.
Zevk ve keyifle mi yiyorsunuz? Pişmanlık ve suçlulukla mı? Yediğiniz yemeğin lezzeti hiç de önemli değil mi? Önemli olan kursağınızdan iki lokma geçmesi mi? Yemek yemek insana bir tatmin duygusu verir. Bu nedenle sadece zevk aldığınız yemekleri yiyin. Yemekten zevk almayı öğrenin. Sağlıklı yemeklerin tatsız tuzsuz olduğu inancı ve düşüncesinden vazgeçin. Size keyif ve zevk verecek, damak tadınıza hitap eden bir çok sağlıklı ve lezzetli seçenekler var. İşte size ispatı:
Malzemeler
1 fincan kuru domates (2 saat suda bekletilmiş)
½ fincan çam fıstığı
½ su bardağı yeşil zeytin (çekirdekleri çıkartılmış)
10 dal taze fesleğen
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan (opsiyonel)
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri robottan geçirin. Ara öğünlerinizde salatalık ve havuçla tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Paylaş