Özlem Saraç
Özlem Saraç
Özlem Saraç

Sabah sebze suyu, akşam sufle

Sabah sebze suyuyla başlanan diyet akşam sufle eşliğinde bozuluyor mu? Yemekle bi-polar ilişkileri olanlara tavsiyeler!

Haberin Devamı

Bir gece öncesi yatağa büyük bir kararlılıkla gidiyor, artık tertemiz besleneceğinize yeminler ediyorsunuz. Bu sefer dönüş yok! Kararlısınız! Sabah kalktınız ve her şey yolunda. Güzel bir sebze suyuyla kahvaltınızı yaptınız. Mis! Öğlen de kocaman bir kase salatanızı yediniz. Salatadaki krutonları itinaya kenara ayırdınız. Şahanesiniz.

Sabah sebze suyu, akşam sufle

Akşam doğru nedense bir oburluk çöktü üzerinize. Kabak çekirdeği ile yapmanız gereken ara öğünde gofret yemişsiniz. Akşam da aksi gibi dışarıda yemek yeme programı var. Yemekten önce bir kadeh şarap içeyim derken ikinci ve üçüncü kadehler de gitmiş. Sanki bir gün önce o yeminleri siz etmemişsiniz de hafıza kaybına uğramışsınız gibi bir de sufle yediniz mi beşamelli makarnadan sonra. Şarapla fındık, fıstık ve peynir tabağındakilerin de büyük bir kısmı gitmişti iki ara bir derede zaten mideye.

Haberin Devamı

Sabah sebze suyu, akşam sufle

Yoo bu sefer boş bulundum dediniz ve yine büyük bir kararlılıkla yattınız yatağa. Yarından tezi yok artık temiz besleneceksiniz. Bu böyle gitmez canım. Zaten diyet yapayım derken kilo alan tek insan siz olmalısınız dünyada. Bir daha zararlı yemekler cısss! Karbonhidratlara bakmak bile yasak bundan sonra! Ertesi sabah yine kocaman bir yeşil sebze suyuyla başladınız güne. Hatta bir önceki gecenin günahını azaltmak için spor bile yaptınız. Ama akşama doğru aynı terane! Böyle yaşadığınız günlerin sayısı çoğaldı mı? Gündüzleri Dr. Jeykll akşamları Mr. Hayde halinizden bir fenalık geldi mi içinize? 

ÇÖZÜM ORTA KARARI BULMAK

Eğer kendinizi böyle bi-polar bir diyetin içinde bulduysanız çözüm orta kararı bulmada olabilir. Orta karardan kastım kendinize yeme konusunda biraz ılımlı yaklaşırken biraz da kemerleri sıkma politikası izlemeniz. Bi-polar yeme düzenizin pek çok nedeni olabilir. Yeme konusunda geliştirdiğiniz saplantılı düşünceler ya da içinde bulunduğunuz stres mesela. Belki diyet yapacağım derken kendinizi aç bırakıyorsunuzdur. Belki de size aslında zevk veren kaçamak yaptığınız yemeğin kendisi değil, boş vermenin verdiği heyecandır! Madem öyle! Boşverin! Canınız ne isterse onu yiyin. Ama haftada bir! 

Haberin Devamı

Fakat o haftada bir kere yapacağınız çılgınlıkta da her bir lokmanın tadını çıkarın! “Bunu yapmamalıydım!” “Şu an brokoli yiyor olmam gerekiyordu!” “Aldık yine on bin kalorileri!” gibi düşünceleri de aklınızdan çıkarın! Bunun yerine “ben bu hafta kendime çok iyi baktım ve bu şımarıklığı sonunda kadar hak ediyorum!” diye düşünün! Çünkü ruhumuzun da arada böyle şımartılmaya ihtiyacı vardır.

Yemekle bi-polar ilişkileri olanlar aşağıdaki tavsiyelere bir göz atabilir:

  • Haftada bir kere (bir öğün) canınızın istediği her şeyi yiyin.
  • Haftada bir yaptığınız yeme şımarıklığınızı takip eden hafta, yeme-içme programınızı ayrıntılı planlayın ve planınıza sadık kalın.
  • Şımardığınız günün ertesi sabahı güne sevgiyle başlayın ve kendinize karşı anlayışlı, nazik olun.
  • Haftayı size enerji verecek yiyecekler yiyerek geçirin.
  • Sevdiğiniz bir sporu haftalık programınıza dahil edin.
  • Sizi destekleyecek arkadaş ve gruplar edinin. Gerekirse beslenme danışmanı, diyetisyen ve bir sağlık koçundan danışmanlık alın.
  • Eğer kendinizi yemekle ödüllendirme alışkanlığınız varsa kendinizi ödüllendirme işini yemekten bağımsız bir şekilde gerçekleştirin.
  • Kendinize verdiğiniz sözlere ve koyduğunuz niyetlere sadık kalın. Şımarıklık yaptığınız günü takip eden haftayı sanki annenize söz vermişsiniz gibi yaşayın!
  • Her zaman şükrederek ve zerafetle yiyin.
  • Sevdiğiniz ve zararlı olduğunu düşündüğünüz tüm yiyecek ve içeceklerin sağlıklı versiyonlarının var olduğunu hatırlayın.

Bugün size çok sağlıklı bir içecek tarifi vereyim mi?

ZENCEFİLLİ GAZOZ

Malzemeler:

  • Baş parmak büyüklüğünde taze zencefil
  • Yarım limon
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 kaşık iyi kalite bal

Hazırlanışı:

  • Zencefilleri katı meyve suyu sıkacağından geçirin.
  • Limonun suyunu sıkın.
  • Tüm malzemeleri karıştırın.