Elinize şimdiye kadar bir tava bile değmemiş olabilir. Mutfakla bir ilişkiniz ne olursa olsun ben sizi bu hafta mutfakta iyi olmaya davet ediyorum.
Haberin Devamı
Bugün herkes sağlıklı beslenmenin ne demek olduğu hakkında bilgi sahibi. Ama bir çok kişi sağlıklı besinlerin hep tatsız tutsuz olduğu yönünde bir algıya sahip. Nedense sağlığın ve lezzetin bir arada olamayacağına dair bir inanç var. Gerçekten de çoğu insanın aklına sağlıklı yemekler diyince tuzu azaltılmış tatsız peynir, yağı azaltılmış ayran kıvamında light yoğurt, suntadan yapılmış bisküvi, lapadan ibaret sabah kahvaltısı geliyor. Yemekler neden hem çok sağlıklı hem lezzetli olmasın? Belki biraz yol yordam öğrenmeye ihtiyacınız vardır. Belki yeni tatlar denemenin sırası gelmiştir.
SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN YENİ TATLARLA TANIŞIN
Sağlıklı beslenme konusunun moda olmasıyla birlikte mutfaklarımız da yeni tatlarla tanıştı. Ama bu çağdaş besinlere karşı önyargı büyük. “Avakado nasıl yenilir? Korkunç!” ya da “O yeşil sebze suları nasıl içilir? İğrenç!” diye düşünen danışanlarım var. Yeme alışkanlıkları en zor değiştirilen alışkanlıklar olduğundan yeniye bu şekilde tepki verilmesini anlıyorum. Ama o korkunç ve iğrenç dedikleri yiyecekleri ilk tattıkları anda tüm yargılarının alt üst olmasına bayılıyorum. “Hiç bu kadar lezzetli olacağını tahmin etmemiştim” cümlesini duymak için içimden 3’e kadar saymak yeterli oluyor.
Haberin Devamı
Çok güzel yemek pişiriyor olabilirsiniz. Elinize şimdiye kadar bir tava bile değmemiş olabilir. Mutfakla bir ilişkiniz ne olursa olsun ben sizi bu hafta mutfakta iyi olmaya davet ediyorum. Mutfakta iyi olmak demek sadece karnınızı değil hücreleriniz de doyuracak yemekler yaparken damak lezzetine de hitap etmek ve biraz da yenilikçi olmak demektir. Bu hafta haftanın her bir günü için yemek pişirme deneyimlerine yenilikler eklemek isteyenlere mutfağınızda görmeye alışık olmadığınız ama kolayca bulabileceğiniz malzemelerle yapabileceğiniz birbirinden sağlıklı ve lezzetli tarifler hazırladım.
Haberin Devamı
PAZARTESİ
FESLEĞENLİ KİNOA PİLAVİ
Malzemeler:
Bir su bardağı kinoa
2 bardak su
Yarım fincan ay çekirdeği
Yarım fincan çiğ kabak çekirdeği
2 dal taze soğan
2 dal maydanoz
2 dal taze fesleğen
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limon suyu
Himalaya ya da deniz tuzu
Hazırlanışı:
Kinoaları bir kaç saat suda bekletip üzeindeki sapein denilen toksin maddenin gitmesi için çok iyi yıkayın.
2 su bardağı suda 15-20 dakika kaynatın.
5 dakika soğumaya bırakın.
Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu, tuzu karıştırın.
İçine haşlanmış ve suyu süzülmüş kinoları ekleyin.
Diğer malzemeleri ekleyin.
Damak tadınıza göre malzemelerde ve baharatlarda değişikilik yapabilirsiniz.
SALI
ZENCEFİLLİ SOMON
Malzemeler:
200 gram Alaska somonu
2 yemek kaşığı pirinç sirkesi
2 yemek kaşığı susam yağı
1 küçük parça zencefil
2 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Bir sarımsak ezicisinde zencefilin suyunu çıkarın.
Sarımsakları ezin.
Bütün malzemeleri karıştırın.
Balığı bu malzemeye bulayıp bir kaç saat dolapta bekletin.
Pişirme kağıdına sarıp 180 derece fırında yarım saat pişirin.
ÇARŞAMBA
SİYAH PİRİNÇLİ GÖKKUŞAĞI SEBZE SOTE
Malzemeler:
2 adet kırmızı biber
1 adet kabak
Küçük bir karnabaharın yarısı
Küçük bir brokolinin yarısı
5 diş sarımsak
Susam yağı ya da zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış siyah pirinç
Arzu ettiğiniz baharatlar
Himalaya tuzu
Hazırlanışı:
Tüm sebzeleri doğrayın ve istediğiniz dirilikte bir tavada sote edin. Siyah pirinçle karıştırarak afiyetle yiyin.
PERŞEMBE
KİMYONLU BELUGA MERCİMEK SALATASI
Malzemeler:
1 su bardağı Beluga mercimek
1 kaşık tane kimyon (zerdeçal ya da köri)
1 adet kırmızı soğan
1 adet kapya biber
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı elma sirkesi
Himalaya tuzu
Hazırlanışı:
Mercimekleri 3-4 saat ya da geceden suda bekletin.
Yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanmış mercimeğin içine diğer malzemeleri çiğ olarak ekleyin.
CUMA
AVOKADO DEEP SOSLU SEBZE STICK
Malzemeler:
Bir adet olgunlaşmış avakado
İki diş ezilmiş sarımsak
Yarım jalapeno biber ya da 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 kaşık keçi ya da manda yoğurdu
1 lime ya da limon
Himalaya ya da deniz tuzu
Değirmen karabiber
Hazırlanışı:
Avakadonun çekirdeğini çıkartın.
Bütün malzemeleri mutfak robotundan geçirin.
Havuç, turp, salatalık ve sevdiğiniz sebzleri incecik kesin ve sosa bandıra bandıra yiyin.
CUMARTESİ
ÇİLEKLİ PAZILI SMOOTHIE
Malzemeler:
1 su bardağı çilek
1 su bardağı pazı
1 su bardağı badem sütü ya da hindistancevizi sütü