Paylaş
Yaprakların dökülmeye başladığı, soğuğun kendini hissettirdiği, kışın “Ben geliyorum!” dediği sonbahar mevsimi her ne kadar hüzünlü gözükse de, bize verdiği öyle armağanlar var ki bu hüznümüzü mutluluğa çevirmeye yetiyor! Sonbaharın bize armağan ettiği bu güzelliklerden biri de taze/yaş hurma! Sağlığa birçok faydası olan bu harika besini sizler için mercek altına aldım!
‘Cennet elması’ veya ‘Trabzon hurması’ olarak da bilinen bu harikulade besin, 1 adedinde sadece 57 kalorilik bir enerji bulunduruyor. Vücuda enerji ve canlılık kazandıran bu meyve içerisinde; sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor, A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 gibi önemli vitamin ve mineralleri bulundurmaktadır.
Bu leziz meyve, içerisinde bebeğinizin sağlıklı gelişimi için gerekli olan folik asiti de barındırıyor. Vücutta protein sentezinde, hücre çoğalmasında ve kemik iliğinin görevini yerine getirmesinde önemli olan bu mineralin eksikliğinde merkezi sinir sistemi anomalileri görülme olasılığı artmaktadır. Bu yüzden folik asitten ve diğer vitamin-minerallerden zengin bu muhteşem meyveyi hamilelikte keyifle tüketebilirsiniz.
Yaş hurmanın hamilelerin tüketimi için oldukça önemli olmasının bir diğer sebebi de hamileliğin ilk aylarında yaşanan bulantı ve kusmadan dolayı, potasyum eksikliğinin görülmesi ve hurmanın potasyum içeriğiyle bu duruma çare olması. Vücutta su dengesinin ayarlanmasına da yardımcı olan taze hurma hamilelerin sofralarından eksik etmeyeceği bir besin olacak gibi görünüyor.
Yüksek lif içeriğiyle sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan yaş hurma, aynı zamanda bağışıklığın güçlendirilmesine de destek sağlıyor. Bünyesinde yüksek derecede antioksidan barındırdığından dolayı tam bir kanser düşmanı olan bu harika besin, bu özelliğiyle aynı zamanda kalp-damar hastalıklarıyla da savaşmayı başarıyor. Gastriti önleme ve bağırsak iltihaplarının önüne geçme gibi meziyetleri olan bu muhteşem besin vücudunuza ilaç gibi gelecek.
İştah açmaya yardımcı olan bu meyveyi kilo vermek isteyenler de tüketebilir. Daha uzun süre tok kalmak ve taze hurmanın benzersiz özelliklerinden yararlanmak için tek yapmanız gereken onu proteinden zengin bir kaynakla tüketmeniz.
Ara öğünlerinizde 1 kase yağsız yoğurdun içerisine taze hurmayı doğrayarak, içerisine 3 yemek kaşığı yulaf ve 1 çay kaşığı tarçın katın. Bu muhteşem lezzet hem uzun süre tok kalmanızı hem de iştahınızı ve tatlı ihtiyacınızı bastırmanızı sağlayacak. Şeker hastaları da kan şekerlerini dengelemek için yaş hurmayı bu şekilde tüketebilirler.
Miniklerin taze hurma tüketmeleri için daha kolay ve pratik bir yol daha var. Hurmanın tepesini bir bıçak yardımıyla yatay şekilde kesin ve çocuğunuzun hurmayı bir kaşık yoluyla tüketmesini sağlayın. Hurmayı bu şekilde tüketmek ona daha keyifli gelebilir.
Kronik kabızlık sıkıntısı çekenlere de hurmalı ve lezzetli bir tarifim var. 1 bardak kefir, ½ hurma, 5-6 adet çiğ badem, 1 çay kaşığı tarçın sizin ilacınız olabilir. Malzemeleri blenderdan geçirin ve içeceğinizi yudumlayarak sindirim sorunlarınıza son verin.
Paylaş