Öfkeniz sizi ele geçirmeden siz öfkenizi ele geçirin.
Haberin Devamı
Öfke kontrolü aslında popülerleşmiş bir isim fakat tam olarak doğru olduğu düşünülemez. Öfke, yönetilmesi gereken bir duygu değildir. Amaç, ego açığının meydana çıkardığı öfke sorununun, değer yargılarımıza sadakat yoluyla azaltılması, bize ve çevremize zararsız hale getirilmesidir.
Yetersizlik, acizlik, kıskançlık, korku, endişe, yalnızlık, itilmişlik ve anlaşılamamak öfkeyi ortaya çıkaran duygulardır. Bu duyguların doyurulması ve farkındalığın sağlanması ile öfke zararsız bir hale dönüşebilir. Amacımız öfkenin yok edilmesi değil, aktarımın bize ve çevremize zarar vermesini engellemektir. Bu amaçla farkındalık kazanmak ve bu kötü huyumuzu ortadan kaldırmak için bu 11 yöntemi deneyebilirsiniz. İşte öneriler...
ÖFKEYİ YENMENİZİ SAĞLAYACAK 11 YÖNTEM
Öfkenin bir savunma mekanizması olduğunu unutmayın. Bir şekilde kendinizi güvensiz ve değersiz hissediyorsunuz. Bu farkındalık konunun biraz da sizinle ilgili olduğunu farkında olmanızı sağlayacaktır.
Öfkeli hissettiğiniz zaman kendinizi değerli hissettirecek bir şey düşünün ya da yapın. Dikkatinizi öfkeye değil bu alana kaydırmanız daha doğru olacaktır.
Öfkeliyken yaptığınız değerlendirmelere güvenmeyin. Öfke gerçekçi değerlendirme yapmanızın önüne geçerek sorunun sadece olumsuz yönlerini güçlendirip sorunun büyümesine neden olacaktır. Öfkeliyken bir savunma mekanizması olarak salgıladığımız hormonlar bizi bu düşünceye iterler.
Konunun karmaşıklığını görmeye çalışın. Öfke anında bakış açımız daralacak ve çözüm yollarını görme yeteneğimizi azaltacaktır. İçinde bulunduğunuz durumun farkında olmalı ve bakış açınızı daraltmadan olaya çok yönlü bakabilmeyi denemelisiniz.
Öfkenin getireceği zararları hatırlayın. Öfke sonrası yaşayabileceğimiz pişmanlık, kendini daha çok değersiz hissetme, sağlık sorunları, moral bozukluğu gibi olumsuz etkilerinin olacağını bilerek bu durumdan uzaklaşmanız gerektiğinin farkına varabilirsiniz.
Haberin Devamı
Diğer insanların bakış açılarını anlamaya çalışmalıyız. Öfkeliyken bütün varsayımlarımız konunun en kötü ve negatif yönlerine odaklanacaktır. Kendinize rol model olabilecek birisini belirleyerek ''O bu durumda ne yapardı?'' gibi düşünerek bakış açınızı genişletebilirsiniz.
Öfkenizi haklı çıkartmayın. Bunun yerine o ana odaklanmayı bırakıp uzun vadeli çıkarlarınızı ve kazanımlarınızı düşünme yoluna gideblirsiniz. Anlık öfkenizin bu kazanımlarınıza zarar vereceğini aklınıza getirmeniz durumu daha sakin karşılamanızı sağlayacaktır.
Fiziksel ve zihinsel durumunuzun farkında olun. Öfke daha çok yorgun, aç, hasta, şaşkın, endişeli, saplantılı zamanlarımızda ortaya çıkar. İçinde bulunduğunuz durumun sağlıklı düşünmenize engel olduğunun farkında olmak sakinleşmenize destek olacaktır.
Suçlamaya odaklanmak yerine durumu iyileştirmeye ve onarmaya odaklanın. Suçlama olmadan öfkeli kalmak zordur ve durumu düzeltme çabası içerisindeyken de öfkelenmek zordur. Odak noktamızı durumu daha da zorlaştırmaya değil, çözüm yollarına çevirmemiz öfke halinden kurtulmamıza yardımcı olacaktır.
Öfkeliyken değer yargılarınızı hatırlayın. Öfke karşımızdakini değersizleştirme davranışıdır ve bu muhtemelen değer yargılarımız ile örtüşmeyecektir. Bunu aklımıza getirmek durumu düzeltmeye yarayacaktır.
Öfkenin geçici bir durum olduğunu bilin. Öfkenin içinizdeki problem çözme, merhamet, sevgi iyilik gibi değer ve yeteneklerinizle savaş halinde olduğunun farkında olun.