Paylaş
"Biz köyde büyüdük doktor hanım, öyle büyük evimiz, son model arabamız, çeşit çeşit kıyafetlerimiz yoktu. Ama çok mutlu bir çocukluk geçirdik.
Babamın annemi bir kez bile üzmesine şahit olmadım. Annem yatmadan yatmazdı, o sofradan kalkmadan kalkmazdı. Kıymet verir, değer verirdi. Annem hasta olduğunda çocuk gibi başını beklerdi. Şehirde işi olduğunda mutlaka yanında annemi de götürürdü. Hep anneme “ Kelebeğim” derdi. Sanırdım ki bütün erkekler eşlerine böyle seslenir. Büyüdükçe babamın ne kadar değerli biri olduğunu anladım.
Kışın soğuk ve sert geçerdi, ama biz annemin ve babamın sevgisine sığınırdık. Ne zaman başımız sıkışsa sığınacak limanımız oldu. Tüm imkânsızlıklara rağmen ablamı ve beni okuttu babam. Ankara’yı kazandık ikimiz de, yurt çıkmadı bir gece Kuğulu Parkta sabahladık. Babam trenle gelip bizi daha önce köyden Ankara’ya gitmiş hemşerilerine emanet etti. Onlar sayesinde okuduk, ablam öğretmen oldu, bense eczacı.
Allah bana onlara rahat bir hayat yaşatmayı nasip etti. Annem öldüğünde babamın bir yarısı da öldü, şimdi eskisi kadar gözlerinin içi gülmüyor ama “Kelebeğimin yanına gideceğim güne kadar onun anısını yaşatacağım “ diyor.
Babam sayesinde başarılı bir iş kadınıyım, eşime değer ve kıymet vermeyi babamdan öğrendim. Sabretmeyi, parasız da mutlu olunabileceğini, çalmadan çırpmadan, yalan söylemden adam gibi yaşanabileceğini öğrendim.
Çocuklar için babalar birer kahramandır
Yaşımız kaç olursa olsun birer çocuğuz aslında. Her daim babamızın ilgisine ve şefkatine ihtiyaç duyarız.
“ Başım sıkıştı , BABAAAA” ,” Param bitti , BABAAAA “ “Aşık oldum, BABAAAA “
Evimizin gizli kahramanlarıdır babamız. Yardım alacağımız, güvenebileceğimiz, yanlış yapsak bile kollarını açıp bizi sımsıkı saracak limanımızdır.
Kişiliğimizin , ilişkilerimizin, evliliğimizin, hatta yetiştireceğimiz çocukların temel taşıdır babamız. Ondan aldığımız olumlu ya da olumsuz parçalar üzerine şekillenir geleceğimiz.
Çocuk bakımı deyince akla ilk anneler gelir, çünkü babalar rolleri gereği evlerini geçindirebilmek, çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak adına çalışırlar ve çoğu zaman da çocuklarının büyüme evlerini kaçırabilirler. İlk söz, ilk adım, ilk diş belki de ilk “ baba” deyişlerini duyamaz, göremezler.
Günümüzde bu biraz değişti, artık babalar çocuklarının gelişim dönemlerini kaçırmamak için çaba sarf ediyorlar. İş bölümüne daha yatkınlar ve çocuk bakımının sorumluluğunu paylaşmak istiyorlar. Çünkü babalık bireye doyum sağlayan en önemli tecrübelerden biridir. Bir erkek için duygusal açıdan alınabilecek en güzel ödüldür baba olmak. Ondan aldığımız olumlu ya da olumsuz parçalar üzerine şekillenir geleceğimiz.
Kişiliğimizin, ilişkilerimizin, evliliğimizin, hatta yetiştireceğimiz çocukların temel taşıdır. Çocuğun babasıyla yakın ve sıcak ilişkiler kurabilmesi onun psikolojik gelişimi açısından çok önemlidir. Çünkü babalık bireye doyum sağlayan en önemli tecrübelerden biridir. Babanın sevgi ve güvenini hissetmesi,
Kişilik yapılanmasını etkiler; kendiyle barışık, daha sosyal, daha pozitif, arkadaşlarıyla uyumlu, liderlik özelliği gelişmiş bir kişilik geliştirir.
Çocuklar kendi değerlerine daha kolay sahip çıkarlar ve arkadaş baskısına direnme güçleri fazladır.
Yaşamda karşılaştığı problemleri daha kolay aşması ve başarılı, mutlu, üretken bir birey olması daha olasıdır.
Zeka gelişimini etkiler; çocukların espri anlayışı, dikkat süresi ve öğrenme hevesi bakımından diğer çocuklardan daha avantajlıdır.
Çocuğun çevre ile ilişkisinde onu desteklediğinde, olayları çözerken kendi başına bağımsız düşünüp, karar vermesini desteklediğinde , çocuğuna zaman ayırıp konuştuğunda, ona kitap okuduğunda, oyunlarına eşlik ettiğinde zeka gelişimine olumlu katkı sağlamış oluyor.
Cinsel gelişimini etkiler; baba kız ve erkek çocuğun cinsel gelişimi için önemli bir yere sahiptir, özellikle erkek çocuklarda gözlem, taklit ve özdeşim kurma yolu ile kendi cinsel kimliğini keşfeder.
İyi baba olmak; sevgi, deneyim, sabır ve bilgilenme işidir
Babalar ve oğulları:
Bir erkek çocuğunun erkekler dünyasını tanıması ve kimliğini bir erkek olarak kurgulayabilmesi için babasına ihtiyacı vardır.
Anneler oğullarına kibarlığı ve temizliği öğretirken , babalar erkekliği öğretir.
Parkta anneler “Tırmanırken dikkatli ol!” diye uyarırken babalar, “Tepeye kadar çık!” diye bağırırlar. Yani anneler korumanın , babalar ise cesaretlendirmenin peşindedirler.
Oğlu ile yakın ve sağlıklı ilişki içine giren babalar oğullarının hem sağlam karaktere sahip olmalarına yardımcı olurlar hem de ergenlik döneminde bireyselleşmelerine müsaade eder ve onların özgür kişilik gelişimine katkıda bulunurlar
Babalar ve kızları:
Kız çocuğunun karşı cinsle kurduğu ilk ilişkisidir babasıyla kurduğu ilişki. Özellikle 3- 4 yaşlarında babalarına duydukları hayranlık giderek artar ve babayı idealize eder. Babasıyla beraber erkeklerin dünyasını öğrenir. İleride erkeklere dair yapacağı genellemelerin bilgisine babası sayesinde ulaşır.
Bir kızın babasıyla kurduğu ilişki ve içinde bulunduğu etkileşim onun ileriki yıllarda karşı cinsle olan, eşiyle, patronuyla, arkadaşlarıyla ve çalışma arkadaşlarıyla kuracağı ilişkiyi de belirler.
Babalar kızlarının gözünde daha güçlü ve daha akıllıdırlar. Bu nedenle daha çok saygı uyandırırlar. Eğer baba katı, otoriter ve korku uyandıran bir babaysa; kız utangaç ve çekingen olacaktır. Kendini ifade etmek yerine içine kapanmayı tercih edecektir.
Eğer baba sevgisini ve ilgisini çocuğuna gösterirse , ulaşılabilir olduğunu ona hissettirirse kız çocuğun erkeklere karşı olumlu imajı gelişir. İleride eşlerine karşı daha ılımlı, anlayışlı, sevgi dolu olurlar.
Babalara önerilerim:
• Bebekliğinden itibaren bakımında rol alın.
• Çocuğunuza varlığınızı hissettirin, onu kucaklayın.
• Yaşları kaç olursa olsun haftanın en az bir günü iki saat baba- çocuk günü ilan edin ve onunla paylaşın.
• Eğer büyük ise arkadaşları ile tanışın, sohbet ortamları yaratın.
• Onu sevdiğinizi ve saydığınızı gösteren olumlu cümleler kurun ki çocuğunuz da sevgi ve saygısını size açıkça gösterebilsin.
• Çocuğunuzun kişiliğine veya bedenine sözel ya da fiziksel saldırıda asla bulunmayın.
• Çocuğunuzun herhangi bir hatasında onu cezalandırmayın. Sakin, yol gösterici ve çözüm bulucu yaklaşın , hatalarından ders çıkarmasına yardımcı olun.
• Çocuğunuza rol model olduğunuzu unutmayın, onun yanında sigara, alkol gibi maddeler kullanmayın.
• Problemlerinizi bağırıp çağırmadan, çözüm yolları üreterek çözmeye çalışın.
Paylaş