Paylaş
Egzersiz yapmak için spor salonlarınıza gitmenize gerek yoktur. Çoğu spor salonunda sizden öncekilerin kullandığı aletlerle temasınız enfeksiyon riskinizi artırmaktadır. Spor sonrası kullandığınız havluları hemen yıkayın, tekrar tekrar kullanmayın. Terli vücudun silinmesi mikropların havlulara geçmesine ve orada üremelerine neden olur, bu riski almamak için egzersiz sonrası kullandıklarınızı yıkayın.
Yürüme bantlarının da eklem bozukluklarına neden olduğu artık bilinmektedir. Mikro travma denilen ve eklemlere sürekli stres yaratan sert zeminli yürüme bantları ya da çim sahada oynanan futbol faydadan çok zarara neden olmaktadır.
Fit kalmak için risk almanın bir yararı yoktur. Egzersizinizi yürüyüşünüzü açık havada ve mümkünse dostlarınızla birlikte yapın. Bu arada beyaz un ve tatlılardan uzak durun. Karbonhidratlar ve tatlılar barsaklarınızda kötü bakterilerinizin üremesi için yakıt vazifesi görür.
Bakteriler ve sinir sitemini harap eden toksinler hep bu zeminden kaynaklanır. Enflamasyon, bağışıklık sisteminin zayıflamaması için önerilen egzersizlerin sağlıklı besinlerle desteklenmesi de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Özetle egzersiz sonrası baklava olmamalıdır yaşamınızda.
Egzersiz yapmayan yaşlılarda konsantrasyon bozuklukları, algıda güçlük ve uykuya dalma problemleri ortaya çıkmaktadır. Vücut kuvvetli olursa akıl sağlığımızda güçlü olmaktadır. Hareketsiz yaşam özellikle yaşlılar için enfeksiyonlara çabuk yakalanma ve uzun süre kurtulamama, düşkünlük ve ölüme davetiye çıkarmak anlamı taşımaktadır.
Egzersizler sizin daha rahat ve sağlıklı bir uyku çekmenize neden olur. Haftada 3 gün egzersiz için yeterlidir. Yani gün aşırı. Eğer egzersiz yaparken biraz daha ağırlık kaldırmak isterseniz onunda yararı büyüme hormonunuzda artış yapması dolayısı ile daha rahat uyku uyumanıza neden olmaktadır. Yatmadan 2-4 saat öncesine kadar egzersiz planları yapabilirsiniz.
Egzersizin eklemleri ve kemikleri kuvvetlendirdiği bilinmektedir. Diğer yandan kalp damar sağlığı açısından da fevkalade faydaları vardır. Hesaplandığında bir günde 1440 dakika vardır, bunun 30 dakikasını egzersiz ve yürümeye ayırmanız size ağrısız bir yaşamın kapılarını aralar.
Şişmanlık ve diyabetin özellikle ülkemizde ciddi bir sağlık problemine dönüştüğü son yıllarda bu iki önemli sorunun kontrolü için düzenli egzersiz yapmak en azından günde yarım saat yürümek fevkalade önemlidir.
Paylaş