Paylaş
“Fibromiyalji”, ağrı ve yorgunluk şikayetlerinin eşlik ettiği kronik bir hastalıktır.
Günlük yaşam kalitesini ciddi olarak bozan bu rahatsızlık, daha çok genç ve orta yaştaki kadınlarda görülür. Tıbbi anlamda nedeni henüz tam olarak ortaya konamamış olan fibromiyaljinin tedavisi de o denli zor bir rahatsızlıktır. Halk arasında “adale romatizması” tabiri bu hastalık için de kullanılır.
Fibromiyalji hastalarının ağrıları daha çok omuz ve kalça bölgelerinde yoğunlaşır. Bu hastaların % 30’unda depresyon belirtileri söz konusudur. Bu kişiler, her taraflarının ağrıdığından, bir türlü dinlenemediklerinden ve uykularının düzensiz olmasından yakınırlar. Fibromiyalji hastalarında baş ağrıları da sık görülür, normalde ağrı oluşturmayan bazı uyaranlar (soğuk, üzüntü vb.) bu hastalarda ağrıyı tetikler.
Bu hastalıkta ilaçlar pek fayda sağlamaz. Ozon tedavisi, kuru iğne, wet cupping (hacamat) fizyoterapi tedavide kullanılan yöntemlerdendir. Bunların yanında, stresten uzak durmak, hareketsiz kalmamak, geç vakit yemek yememek, fazla çay ve kahve içmemek önerilenler arasında yer alır.
Bu hastaların eşlerine de önemli sorumluluklar düşer. Eşleri fibromiyalji hastalarını hoş tutmalı, onlara anlayışlı davranarak tedaviye yardımcı olmalıdır. Yoksa sürekli mutsuz, yorgun ve bezginlik hali herkese zarar verir.
Algoloji ve Ağrı Uzmanı
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
Paylaş