Paylaş
Okula başladığı andan itibaren oğlumu kahvaltısız evden çıkarmamaya özen gösterdim. Uyku saatlerine hep dikkat ettim. Çocukluğunun ilk günlerinde 12 saat uyumasına özen gösterdim. İçim rahat etti, doğru yapmışım. Bristol Üniversitesi’nden Prof.Dr. Paul Howard Jones, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye geldi ve annelere, “Uyku, öğrenmenin olmazsa olmazı” diyor. Prof.Jones’e göre etkileşim ve iyi iletişim de öğrenme sürecini kolaylaştıran etkenlerden. Uyku öncesi bilgisayar oyunlarından uzak durmalı. Çünkü, bu oyunlar beyni etkileyerek, uykuyu geciktiriyormuş. Bunun için çocukları hafta içi bunlardan uzak tutmak doğru yöntem.
Jones’in beni en etkileyen cümlesi de şu oldu: “Mutluluk ile öğrenme arasında doğrudan bir ilişki var. Mutlu büyüyen çocuk çok iyi öğrenir, sağlam ilişki kurar”
Bütün bunlardan hareketle ez cümle kesinlikle çocuğunuzun uyku düzenine, kahvaltısına önem verdiğiniz kadar, mutlu bir çocuk olarak büyümesine de dikkat edin. Günlük patırtılardan, kavgalardan uzak durun. Siz mutlu olun ki o da mutlu olsun ve mutlu büyüsün.
Durun daha bitmedi. Çocuğunuz Türkiye gibi bir ülkede yaşıyor ve okula gidiyorsa önünde büyük stres var demektir. İşte bu stresi azaltmanın formülünü de veriyor Prof.Jones. Stresi azaltmak için çocukların duygularını yazıya dökmesini öneriyor. Yani kendisinde stres yaratan ne varsa kağıda dökmek iyi geliyor. Şimdi hatırlıyorum da, çocukluğumda elimden düşürmediğim bir günlüğüm vardı. Ne varsa yazardım. Anneme kızar, sevgilimden ayrılır, arkadaşımla kavga eder, kardeşlerimle birbirimize girer, sonrasında koşar o deftere sığınırdım. Aklıma ne gelirse yazardım, kendime bile itiraf edemediğim şeyler kalemimin ucundan dökülürdü sayfalara. O zamanlar hatırlıyorum yazdıkça rahatlar, odadan üstümden yük kalkmış gibi çıkardım. Yıllar sonra şimdi bunun nedenini de çözdüm. Yazmak strese iyi geliyormuş. Gerçi oğluma da hep yazmayı önerdim, ama erkek çocuğu olduğundan mı, yoksa çok mu klasik bulduğundan bilemedim pek günlük tutturamadım. Ama siz deneyin. Çünkü Prof.Dr. Paul Howard Jones’e göre stresi azaltmanın bu modelde rolü büyük. Zihin pek rahatlıyormuş.
Anneler sıkı durun. Benim pek onaylamadığım ama birçok annenin yaptığı ödül motivasyonu arttırıyormuş. Öğrenme gelişimi evde başladığı için zaman zaman çocuklara verilen ödüller onlarda öğrenme isteği arttırabiliyormuş. Ama, yine sıklıkla yapılan bir şey tam tersi etki yaratıyormuş. Çocuğun önüne oyuncak yığmak onda beceri arttırmıyor, bıkkınlık yaratıyormuş.
Ne olursa olsun çocuğa sorumluluk vermek gerekiyor. Çiçekleri sulaması, yatağını toplaması, masayı kaldırması verilecek en basit sorumluluklar.
Prof.Jones’in velilere diğer önerileri şöyle:
“Teknoloji çocukların beyinlerini değiştirebilir. Örneğin, şiddet içeren oyunlar veya içerikler agresif eğilimleri arttırıyor. Odaklanma olduğu için olumsuz sonuçlar çıkıyor. Şiddet normalize oluyor.”
Paylaş