Paylaş
Bir grup liseli ile Roma yollarındaydık geçen hafta. Bir kısmı kolejde, bir kısmı devlet okullarında okuyor. Roma’ya gitme nedenimiz PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme Vakfı), Avrupa Plastik Üreticileri Birliği Plasticseurope tarafından düzenlenen “Gençlik Münazara Yarışması”...
16-19 yaş arası öğrenciler “plastikler problemin kendisi mi?”, “plastikler, problemin çözümü mü?” fikirlerini kendi bakış açılarına göre savundu.
Üstelik Roma Parlamentosu’nda bütün bunları yaptı. Rakipleri Almanya, İtalya, Bulgaristan ve Hırvatistan’daki akranlarıydı.
3 gün boyunca öğrencilerle bir aradaydık. Bazılarının yanında ailesi, bazılarının öğretmenleri vardı. Gezi boyunca ne bir taşkınlıkları, ne şımarıklıkları vardı. Tam tersi uçağa bindiğimiz andan, gelene kadar öğretmenlerine hem dil, hem de eşyalarını taşıma konusunda son derece saygılı bir şekilde destek oldular.
Roma Parlamentosu’nda bazıları İngilizce sunum yaptı, bazıları Türkçe. Ama öz güvenleri yüksek, konuya hakim ve ikna ediciydiler. Dereceye sadece biri girdi,ama diğerleri de çok iyiydi. Hani hep şikayet ediyoruz ya yeni nesil çok kötü diye, doğrusu onları görünce içim açıldı.
Kendilerini hem çok iyi ifade ediyor, hem de ne istediklerini gayet iyi biliyorlardı. Eksiklerini de, artılarını da farkındaydılar. Üstelik bunu bana aktarmada da gayet rahatlardı.
Program aralarında araştırma yaptıkları Roma’yı adım adım gezip, tarihi ve turistik yerlerle ilgili bilgi edinmişlerdi.
Bu tür geziler bence çocuklar ve gençler için çok önemli. Ne yapıp, edip fırsat yaratıp çocukları bu tür gezilere götürmek ya da yarışmalar kanalıyla göndermek çok yararlı. Kendi ayakları üzerinde durabildiklerini görebiliyor, bir dilin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyorlar. Farklı ülkelerden arkadaşlıklar kurabiliyor, diğer kültürleri öğrenebiliyorlar.
Fırsat yaratıp, çocukları, gençleri yurt dışına çıkarıp farkındalık yaratmak gerek. Ne olursa olsun her gezide mutlaka ve mutlaka bir şey öğreneceklerdir. Sadece yurt dışı değil, yurt içinde de farklı şehir ve bölgeleri tanımaları, kültürümüzü yakından öğrenmeleri şart.
Paylaş