Paylaş
Bizim evde sık sık kitap okuma kavgası yaşanır. Ben de, baba da oğluma sık sık kitap okumanın faydaları konusunda uzun uzun nutuklar çekeriz. Dahası ilköğretim 3’üncü sınıfa kadar adeta kitap kurdu olan oğlum, sonraki yıllarda teknolojinin cazibesine kapılıp, playstation, bilgisayara daha çok zaman ayırıp, kitapların yüzüne bakmaz oldu.
Biz direttik, o inat etti
Ona tekrar kitap sevgisini kazandırmak için denenmedik yol, çalınmadık kapı bırakmadım. Eve onlarca kitap getirip, masasının üstüne koydum, etrafa kitaplar serpiştirdim.
Akşamları kitap okuma seansları düzenledik. Hoş çoğu zaman televizyonu pek seven babamız bu seansları ihlal ettiyse de çoğunlukla üçümüz sessizce kitapla baş başa kaldık. Biz okuması için direttik, o uzun süre o kitapların kapağını açmamakta inadını sürdürdü. Uzun pazarlıklarımız, ödüllerimiz de zamanla işe yaramaz hale geldi.
Öğretmenlerinden yardım istedik. Onlar sık sık konuştu. Ama teknolojik aletler kitabı maalesef şimdilik yendi. Ama, ben vazgeçmedim. Şimdi başka yollar arıyorum.
İstanbul’daki okullar akın akın öğrencilerini, anne babalar da çocuklarını TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'na götürürken bunları düşündüm. Amaç, kitap sevgisini aşılamak ama. Bizdeki gibi kaç çocuğun alışkanlığı değişir, kaçında başarılı olur bilemiyorum.
"50 sayfalık kitabı oku” demeyin
Çocuklarda kitap okuma üzerine araştırma yapan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Prof.Dr. Mübeccel Gönen, ailelerin kendilerinin kitap alması yerine, çocuklarını kitapevlerine götürmesinin daha yararlı olacağı düşüncesinde.
Ayrıca onlara hangi kitabı alması gerektiğini dikte etmekten de vazgeçmemizi öneriyor.
Prof.Dr. Gönen’in bir lafı da okullara: “Ödev olarak 50 sayfalık kitap okuyacaksın” lafı çocuklar için meğerse çok iticiymiş. Bu dayatmacı mantıktan vazgeçmek gerekiyor.
Ona “oku” demek yerine, anne babanın kitabı öncelikle kendisinin okuması daha iyiymiş.
Kitap sevgisi ve daha çok okuması, teknoloji çağının kurbanı olmaması için şunları yapmalı:
- Okuma hevesi uyandıracağız.
- Ortaklaşa kitap okuma zamanları ayrılmalı
- Kitap almaya birlikte gitmeli
- Çocuklara kitap alırken onlar için kitaptaki resimlerinde önemli olduğunu göz ardı etmemeli. Çünkü kitaptaki bilgiler ne kadar iyi olursa olsun iyi resimlenmemiş ise kitap, çocuktan hak ettiği ilgiyi göremiyor. Yazıdakileri görsel olarak canlandıran, rengarenk resimleri olan kitapları çocuklar daha çok tercih ediyor.
- Sıradışı kitaplar ve hikayeler çocuğun yaratıcılığını geliştirirken çocuğun hayata bakış açısını da genişletiyor.
- Çocuklara kitap okumayı sevdirmeye bebeklik döneminden başlamak gerekiyor.
- Anne babanın çocuklarına kitap okurken mimik ve ses tonu kullanmaları çocukla kitap arasında dost bağı kurmasını sağlıyor.
- Anne babalar çocuklarının okudukları kitabı, başkalarına anlatmalarını sağlamalı. Çünkü, bu çocuğun okuyarak edindiği bilgileri yorumlama ve aktarma becerilerini geliştiriyor…
Paylaş