Paylaş
Bayramlar çocukluğumdan itibaren bende heyecan yaratır. Kim ne derse desin kızlar annelerinin devamıdır, alışkanlıklarını sürdürürler. Annem özel günlerde, bayramlarda her daim misafir gelsin gelmesin birkaç çeşit yemeği eksik etmez evden. Bakıyorum ben de bayramlarda bir şekilde dolabı yemekle doldurmak istiyorum. Laf aramızda kendim yapamasam da hala anneme dolmaları sardırıyor, köfteleri kardeşime yaptırıyorum. Yeter ki annemin deyimiyle bereketi daim olsun evin. Büyük bir aileydik. Evin telaşı başkaydı evimizde. Biz, şimdi üç kişilik çekirdek aileyiz. Evde kendi genç kızlığımdaki gibi koşuşturma yok belki ama heyecan yaşanır. Ne olursa olsun güzel elbiseler giyilir, ergen irisi oğlumun harçlığı verilir ve ziyaret başlar.
Ailemiz büyük dedim ya, kuşkusuz buna en çok sevinen de oğlum. Çünkü, her ziyaret edilen evde her ne kadar ergen irisi de olsa harçlıkları kapar, sonrasında hesaplar yapar. Normal hayatta cüzdan taşımayan bizimki, bayramlarda yanından ayırmaz. Alın teriyle kazandığı harçlıklarla hayaller kurar bol bol.
Evet, bizim yaşımızdakilere göre bayramların büyüsü bozuldu, değerler de, gelenekler de bir bir kayboluyor. Bu uzun tatili fırsata çevirenler de var, eskiden olduğu gibi kıyısından bucağından yaşamaya çalışanlar da.
Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Şeyda Özdalga; "Toplumsal birliğin temelini oluşturan evrensel değerler çocuklara yaşam felsefesi verir. Gelişim çağlarında karşılaştıkları problemlerin çözümünde, alternatif yöntemler oluşturmak, tutum değiştirmek yanında, sosyal çevreden yardım almak, kişisel inanç ve değerlerden destek almak da söz konusudur. Yaşadıkları deprem travmasını atlatmaya yardımcı unsur olarak ailesinin yanında, güvenli hissettiği ortamda yaşamlarına devam etmelerini sağlamak bu nedenle önemlidir." diyor.
Özdalga, özelikle bayram zamanları çocukların anneanne, babaanne, dede ziyaretlerini mümkün oldukça yapmaları önerisinde bulunarak; “Bu konuda ailelere düşen sorumluluklar aslında kendi yaşlılıklarına da bir yatırım gibidir. Büyüklerini ziyaret eden torun, ileride kendi anne babasını da ihmal etmez. Tabii sadece bayrama endeksli ziyaret ve hatır sormalar da samimiyetten uzak olur. Aile bağları ne kadar güçlü olursa sorunların aşılma süreci de o kadar kısa ve çabuk olacaktır." diye aileleri uyarıyor.
Bu arada siz büyüklere hatırlatmakta yarar var. Ne olursa olsun bayramda ziyaretinize gelen çocukları hatırlayın, küçük de olsa geleneksel bayram harçlıkları ya da hediyelerle gönüllerini alın.
Paylaş