Paylaş
Birçok veli yeni sistemde çocukların hangi yaşta ve nasıl başlayacağını, bu okulların orta bölümlerinin açılıp açılmayacağı ve sınavlarını nasıl yapacağını merak ediyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, önemli açıklamalarda bulundu.
Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’nde yapılan toplantıda işte Gülan’a sorulan sorular ve yanıtları şöyle:
Bu yıl sınav nasıl olacak?
Özel okullar 2012-2013 eğitim öğretim yılında, gazetelerde de ilan edildiği ve geçen sene olduğu gibi 8. sınıf SBS puanına göre, taban puanı ilanı, ön kayıt ve kesin kayıt yöntemiyle öğrenci alacaklar.
9 Haziran’da 8. sınıflara SBS yapılacak, 12 Temmuz’da sonuçları açıklanacak, 6 Ağustos’ta SBS sonucuna göre öğrenci alan özel okullar taban puanlarını ilan edecekler, 13 Ağustos’ta 3 periyod halinde ön kayıt ve kesin kayıt dönemi başlayacak. Pazartesi, Salı ön kayıt, Çarşamba, Perşembe kesin kayıt, Cuma boş kontenjan ilanı ve yeni taban puanının açıklanması. Bu dönem 31 Ağustos’ta son bulacak, 3 Eylül’den itibaren de serbest kayıt dönemine geçilecek. Serbest dönem akıl karıştırmasın, yine ön kayıt ve kesin kayıt dönemleri olacak ama belirli periyotlara bağlı olmadan. İsteyen okul, kapısında ya da internet sitesinde taban puanını duyurduktan sonra isterse sabahtan öğlene kadar ön kayıt, öğleden sonra kesin kayıt diyebilir, isterse, iki gün ön kayıt yapacağım bir gün kesin kayıt yapacağım der. En detaylı bilgileri derneğin internet sitesinden ya da okulların internet sitelerinden takip edebilirsiniz.
6. ve 7. sınıf SBS sonuçları kullanılacak mı? Okul başarı puanları kullanılacak mı? Puan eşitliğinde ne olacak?
Puan eşitliği durumunda 6. ve 7. sınıf SBS sonuçları kullanılacak ama okul başarı puanları kesinlikle kullanılmayacak. Ben Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı olarak söyleyebilirim ki, okulların %95’i, ki buna özel okullar da dahil ve hatta başta olmak üzere diyebiliriz, dürüst davranarak not vermiyor. Puan eşitliğinde Türkçe puanı- Matematik puanı- Fen puanı- Sosyal puanı- Yabancı dil puanı sıralamasıyla yüksek olan puana öncelik verilecek, ancak 500 tam puan alan öğrencilerde böyle bir durum olmadığına göre bu durumda 7. ve 6. sınıf SBS puanına bakılacak, bunlarda da eşitlik durumu varsa yaşı küçük olan adaya öncelik verilecek.
Bakanlık henüz kılavuzu açıklamadı ama geçmiş yıllardan bildiğimiz gibi özel okulların taban puanınının açıklandığı 6 Ağustos tarihine kadar, veli öğrencinin resmi bir okulu asilden ya da yedekten kazanıp kazanmadığını %99 oranında bilecek. Ham puanlardan ve sıralamadan bir özel okulu da kazanıp kazanmadığını bilecek. Belki çok küçük %0,5’lik bir dilim bekleme içinde olabilir.
Özel okullar sınav yapacak mı?
Özel okullar her sene kendi aralarından 9 ya da 10 kişilik bir komisyon belirliyor. Bunu derneğin dışında tutmamızın sebebi, derneğe üye olmayan özel okullar da sınavla öğrenci alabiliyor. Bu komisyonda dernek sadece bir kişiyle ve finansal işlere bakmak üzere temsil ediliyor. Dernek yol göstermek hariç sınav işine karışmıyor. Bununla birlikte, SBS kalkarsa, tarz değiştirirse, başka bir yöne giderse veya yabancı okullar ya da Türk okulları dördüncü sınıfın sonunda hazırlık açmaya karar verirlerse özel okullar farklı bir sınav yapmayı gündeme getirebilir.
Yabancı okullar ortaokul açabilir mi?
Bunun cevabı çok kesin değil. Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, yabancı okulların ortaokul açabileceğini sözlü olarak belirtmekle birlikte, 222 sayılı kanunun 4. Maddesi’nin değişmesi gerektiğini yazılı olarak bildirmemize rağmen bu madde değişmedi. Bu madde hala ilköğretim resmi veya özel Türk okullarında yapılır diyor. Değişiklik teklifinde de ilköğretim iki bölümden oluşur; ilk dört yılına ilkokul, ikinci dört yılına ortaokul denilir deniyor. Bu durumda kanunen yabancı okulların ortaokul açması mümkün görünmüyor.
Bizim dernek olarak tercihimiz yabancı okulların ortaokullarını açabilmesi yönünde. Eğer yorumla ya da yönetmelikle çözülebilecek bir konuysa yabancı okulların ortaokul açabilmesi konusunda biz gayret göstereceğiz. Tabii açarlarsa, hazırlık sınıfının da 5. sınıfın önüne gelmesi gerekir. Burada da cevabını veremediğimiz teknik detaylarla karşılaşıyoruz. Kanun teklifi diyor ki; 60 ayı bitiren çocuklar ilkokula başlar, 13 yaşın bittiği 14 yaşın başladığı yılın sonunda da ilköğretim hayatı biter deniyor. Dolayısyla bu araya bir hazırlık sınıfı koyarsanız, çocuğun sınıfta kalma hakkı kalmıyor. Şu an ilköğretimde kalma yok diyebiliriz. Aslında vardır, öğretmenler kurulu karar verirse, veli de kabul ederse çocuk ilköğretimde de sınıfta kalabilir. Ancak, eski sistemi hatırlayın, önünde hazırlık olan 6-7-8’de sınıfta kalmalar vardı, öğrenci buradan eleniyordu. Keşke kanunda hiç yaşlardan bahsedilmeseydi, iş yönetmeliğe bırakılsaydı.
4. sınıfın sonuna 5. sınıfın önüne hazırlık gelirse dershaneler olur mu?
Sayın Başbakanımız, dershaneler kapanır ya da özel okula dönüşür derken Türkiye’nin geleceği için bir hedef koyuyor. Bu güzel bir hedef. Keşke bir gün ülkemiz o kadar yüksek eğitim kalitesine ulaşsa ve fırsat eşitliği olsa da ne dershaneye ne özel okula gerek kalsa. Okullarımız arasındaki kalite farkı kapanmalı, mesleki eğitim değerini bulmalı. Her öğrencimizin yükseköğrenim talebini karşılayabilecek üniversitelerimiz olmalı hatta diğer ülkelerden öğrenciler fazlasıyla gelmeli, o zaman da dershaneye ihtiyaç sona ermeli. Ama bu önümüzdeki 10-15 senede gerçekleşecek gibi görünmüyor. Her öğrencinin gidebileceği kadar üniversite olsa ne olacak? Tıp fakültesi, mühendislik isteyenler ne yapacak? Burada da bir seçim söz konusu. Dershanenin yer altına inmemesi gerekir. Bugün bilinen, devletin kontrolünde, öğretmenlerce bir eğitim veriliyor.
Özel Okullar gelecekte nasıl sınav yapacak?
Özel okullara 30- 40 bin öğrenci başvuruyor. Bu nedenle ucu açık sorular yapabiliriz. Genel yetenek tarzı olabilir, PISA tarzı sorular olur diye düşünüyoruz. Ama henüz bir şey söylemek için çok erken. Haziran’da durum iyice belli olduktan sonra biz de nasıl bir uygulama yapacağımızı, kendi sınavımızı yapıp yapmayacağımızı uygulamaya geçmeden bir buçuk iki sene öncesinden duyururuz.
Paylaş