Paylaş
Yaklaşık üç aydır tartıştık. Kızların eğitimi, yabancı okulların orta kısımları, imam hatipler ve en önemlisi 5 yaş aylardır gündemimizde düşmedi. Parmak hesapları, ay, gün tartışmaları aldı başını gitti. Her yerden bir ses geldi. Sonunda Milli Eğitim Bakanlığı kararını verdi. 66 ayı dolduran çocuklar ilköğretime başlayacak. 60-66 ay arasında olan çocuklar da veliler bir dilekçe yazarak çocuklarının okula kabul edilmesini isteyecekler, okul da kabul ederse ilkokula başlayacaklar.
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, 60-66 aylık çocuğu olanların Haziran ayında dilekçe vereceğini, kayıtların öğretmenlerden oluşan heyetin onayıyla yapılacağını açıkladı. Kocabıyık, 60-66 ay dönemindeki çocukların dilekçeyle ilkokula başlamalarının ardından uyum sağlayamamaları durumunda veli istediği zaman çocuğunu çekip okul öncesi eğitime kaydettirebileceklerini belirtti.
2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için 30 Eylül tarihi itibarıyla 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemlerinin e-okul sistemi üzerinden yapılacak.
Çocuğunu okula göndermeyen veliye günlük 15 TL ceza
Kanuna göre, çocuğun ilköğretime kaydını yaptırdıktan sonra okula devam etmediği tespit edilirse, çocuktan kim sorumluysa velisine, vasisine çocuğun devam etmediği her gün için 15 lira para cezası kesiliyor. Buna rağmen çocuktan sorumlu veli ya da vasi, çocuğu okula göndermemeye devam ederse de ayrıca buna ek, 500 lira idari para cezası var.
Peki yasa çıktı bundan sonra ne olacak?
• Zorunlu eğitim 12 yıla çıktı.
• Zorunlu eğitim 4 yıl ilkokul (1,2,3,4) 4 yıl ortaokul (5, 6, 7,8) 4 yıl lise (9, 10, 11,12) şeklinde olacak.
• 30 Eylül 2012’de 66 ayı tamamlayan çocuklar ilköğretime başlayacaklar. Kayıt işlemleri e-okul sistemi üzerinden yapılacak.
• 60-66 ay arasında çocuklar ise velisinin yazılı isteği ile gelişimi hazırsa ilkokula devam edebilecek. Diğerleri okul öncesi eğitime yönlendirilecek.
• Okul öncesi için yaş grubu 48-60 ay olacak. 30 Eylül 2012’de 37-66 ay arasındaki anaokulunda veya uygulama sınıflarında 48-66 ay arasındaki çocukların ise anasınıflarında eğitim almaları sağlanacak.
• Bu yıl ilköğretim 4.sınıfta okuyan ve bir üst sınıf olan 5. sınıfa geçenler e-okulla kayıt yapacak.
• İmam hatiplerin orta kısmına devam etmek isteyenler ise 5.sınıf kayıtlarını bu okulların lise kısımlarına yapacaklar.
• İlköğretimi tamamlayan yani 8.sınıfta olan çocuklara diploma yok. Ancak, 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamladıklarında ortaöğretim diplomasına kavuşacaklar.
• Bu yıl ilköğretim 8.sınıfta olup, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre öğrenci alan ortaöğretim kurumlarından birine yerleşemeyenler istedikleri liseye kayıt yaptırabilecekler.
• İlkokul, orta ve liseler gelecekte ayrı ayrı binalarda olacak. Ama şimdilik orta bölümler ya ilkokulun içinde ya da lisenin içinde yer alacak.
• Okul giriş çıkış kapıları ve bahçe gibi ortak kullanım alanları öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak yeniden düzenlenecek.
• Şartlar uygun değilse ikili öğretim yapılacak. Bu durumda da ortaokullar sabahçı, ilkokullar öğlenci olacak.
Paylaş