Paylaş
Mevsim geçişlerinde hızlı kilo verme telaşı yaşanır. Kilo vermek bir süreçtir, bu yüzden sağlıklı bir beslenme programı ve hayat disiplinini uygulamaya şimdiden başlamak gerekir. Bu süreçte tek rehber de diyetisyenler… Kilo vermek için formül aslında belli. Sağlıklı ve ölçülü beslenin, kendi beslenme düzeninizi oluşturun, hareket edin ve bol su için.
Kilo vermede önceliğin karar aşaması olduğunu da hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, yaza daha ince girmek isteyenlerin yapması gerekenleri sıraladı.
AZ VE SIK BESLENİN: Hem metabolizmanız sürekli canlı olur, yavaşlamaz hem de kan şekeriniz dengede kalır.
SU İÇİN: Su, yaşamın başlangıcıdır ve yaşamın devam ettirilmesi için gereklidir. Günde 8–15 su bardağı su içmelisiniz.
ETLERİN GÖRÜNÜR YAĞLARINI YEMEYİN: Etlerin görünür yağları doymuş yağ ve kolesterolden zengindir. Kalp sağlığını tehdit eder. Kilo vermenizi zorlaştırır, kilo almanıza neden olur.
KIRMIZI ET TÜKETİN: Kırmızı et demirin en iyi kaynağıdır. Kanda demir değeriniz düşmesi, hayat enerjinizi düşürür. Bu nedenle haftada en az 1–2 kez kırmızı et tüketin.
HAFTADA 2-3 KEZ BALIK TÜKETİN: Balık içerdiği omega-3 yağları ile kalp sağlığını korur, bilişsel işlevi güçlendir, metabolizma hızınızı yükseltir. Kişinin günlük omega-3 ihtiyacını karşılayabilmesi için haftada 2-3 kez balık tüketmesi gerekir.
GÜNDE 2-3 BARDAK SÜT İÇİN: Süt besinsel kaynaklar içerisinde en iyi kalsiyum kaynağıdır. Günde 2–3 su bardağı süt ve 1–2 dilim peynir tüketmelisiniz.
TAHILLARI HAYATINIZDAN ÇIKARMAYIN: Sağlıklı bir şekilde yaşam sürdürebilmek için günde 5–7 porsiyon ekmek, pirinç, makarna gibi tahıl ürünleri tüketmelisiniz.
TAM TAHIL TERCİH EDİN: Tam tahıl ürünleri içerdikleri posa nedeni ile en sağlıklı tahıl grubunu oluşturur. Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeklerini, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinci tercih etmeniz yaşam kalitenizi yükseltmekle kalmaz, kilo kontrolünde de başarılı olmanızı sağlar.
HAFTADA 2 KEZ KURU BAKLAGİL TÜKETİN: Kuru baklagiller posa ve B vitamini yönünden zengindir. Kan kolesterolünün ve kan şekerinin de dengelenmesinde etkin rol oynayan bu grup, beslenme düzeninizde haftada 2 defa olmalıdır.
HER GÜN ÇİĞ SEBZE TÜKETİN: Çiğ sebzeler içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidanlar ile beslenmemizde çok önemli bir yere sahiptir.
TATLI İHTİYACINIZI MEVSİM MEYVELERİNDEN KARŞILAYIN: Yemek yedikten sonra veya ara öğünlerde fındık, fıstık, badem ile taze meyve tüketmek tatlı ihtiyacını karşılar ve beslenmenizin sağlık değerini yükseltir. Metabolizmanızın hızlanmasında etkili olur.
Paylaş