Paylaş
21- 28 Mayıs Süt Haftası olarak kutlanıyor. “Her gün 500- 600 gram sütü süt, yoğurt, ayran veya kefir şekliyle tüketmeliyiz” diyen Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, süt içmek için 21 neden sıraladı.
21 Mayıs Dünya Süt Günü’nde süt içmek için 21 neden…
1- Kalsiyum mineralinin temel kaynağı. Sütün en önemli ve en çok bilinen faydası kalsiyum zengini olmasıdır. Çok işlevsel bir mineral olan kalsiyumu süt ve süt grubu yiyecek tüketmeden yeterli ölçüde sağlamamız mümkün değildir. Süt grubu yiyecekler; süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynirdir.
2- Fosfor minerali yönünden oldukça zengin. sütte bulunan kalsiyum ve fosfor dengeli bir yapıdadır ve biyoyararlılığı yani vücuda faydası oldukça yüksektir. Fosfor protein metabolizmasında ve kas dokusunun oluşmasında yapı taşıdır. Vücut dokusunun oluşumunda ve protein sentezinde fosfor minerali kullanılır.
3- A vitamini yönünden çok zengin. Göz sağlığı ile birlikte cilt sağlığı için de önemli bir vitamin olan A vitamini sütte hatırı sayılır miktarda bulunuyor.
4- B grubu vitaminleri açısından güçlü bir kaynak. B grubu vitaminleri enerji metabolizmasında önemli işlevleri olan vitaminlerdir. B grubu vitaminlerinin enerji metabolizmasına kilit noktada olan çeşitleri vardır, bir takım B grubu vitaminleri de sinir sisteminde görevlidir.
5- E vitamini; yaşlanma karşıtı anti aging vitamin olan E vitamini sütte önemli miktarda bulunmaktadır.
6- Biotin; saç ve cilt sağlığımızda görevli olan biotin için süt önemli bir kaynaktır.
7- Kaliteli protein kaynağı. Sütün içerdiği protein hayvansal protein olarak biyoyararlılığı yüksek kaliteli ve metabolizmamızı hızlandıran yapıdadır.
8- Yağ asit çeşitliliği çok zengin. Yağların miktarı kadar önemli bir konu da yağ asitlerinin işlevleridir. Sütte bulunan bir takım yağ asitleri elzem yağ asitleri olarak büyüme ve gelişmede etkili yağ asitleridir.
9- Karbonhidrat miktarı az olmakla birlikte işlevseldir. Sütte bulunan karbonhidrat laktoz formatında emilimi kolay ancak hızlı olmayan yapıdadır.
10- Ana öğünlerde tamamlayıcı ve tok tutucu destek işlevi görür. Sabah kahvaltıda süt içmek, öğlen ve akşam yemeklerinde; yoğurt, ayran, cacık tüketmek öğünün kalitesini ve gücünü arttıran besinlerdir.
11- Sağlıklı ve pratik bir ara öğün. Artık bilimsel birçok otorite 5-6 öğün beslenme konusunda hemfikir. 2- 3 saat arayla karbonhidrat, protein ve yağ içeren ana ve ara öğünler oluşturmak için ara öğünlerde süt çok uygun ve pratik bir besin.
12- Yüksek tansiyonla savaşımızda süt yardımcıdır. Sütün içeriğinde bulunan kalsiyum ve fosfor ayrıca vücudun kan basıncını ayarlamakta yardımcı ve böylece yüksek tansiyon riskini azaltmaktadır.
13- Fazla sodyumun atılmasında etkilidir. Sütte bulunan kalsiyum, fazla sodyumun emilmesini engellediği gibi atılmasında da işlevseldir.
14- Şeker hastalığının tedavisi ve hastalıktan korunma sürecinde süt ilaç işlevindedir. Şeker hastalığı olarak da adlandırdığımız diabetin tedavisinde; ilaç tedavisi + diyet tedavisi birbirini bütünler. Süt temel besin olarak şeker dengesinin sağlanmasında ara öğünlerde kullanımı önemli ölçüde fayda sağlar.
15- Zayıflama diyetleri. Baharda ve yaz aylarında en çok konuştuğumuz ve hayatımızı en çok etkileyen konu zayıflama isteğimiz. Yaşam şartları her geçen gün bize kilo aldırıyor ve zaman içinde rotamızı obeziteye yönlendiriyor. Ara öğünlerde ve ana öğünlerde süt içmek, diyetin başarısını ve kilo verme hızını yükseltir.
16- Kemik erimesi ile savaşta yardımcımız. Kemiklerimizin sağlam dokusunun oluşumunda ilk 35 yaşına kadar olan dönemde, kalsiyum tüketimi ile kalsiyum birikmektedir. 35 yaş sonrası olan ikinci dönemde gün be gün kemiklerden kalsiyum çekilmeye ve atılmaya başlamakta ve böylece minimal adımlarla kemik erimesi ilerlemektedir. Yeteri kadar kalsiyum alırsanız yani süt ve süt grubu yiyecekler tüketirseniz; kemiklerden kalsiyum kaybı ivmesi ciddi bir şekilde düşer. İlerleyen yaşamımızda kemik erimesi riski hissedilir bir şekilde engellenmiş olur.
17- Çocukların sağlıklı büyüme eğrisini yakalamalarında belirgin etkisi vardır. Büyüme, gelişme ve boy uzamasını etkileyen birçok faktör vardır. Ancak yeterli ölçüde süt tüketimi önemli ve hissedilir derecede pozitif etki gösterir.
18- Kadınların regl dönemlerinde yardımcıdır. Bayanların korkulu rüyası regl dönemlerinde yaşadıkları; premens öncesi sendromlarıyla başa çıkmakta süt yarımcı etki göstermektedir. Regl döneminde yeterli ve düzenli olarak süt tüketirseniz regl sendromlarının hafif atlatıldığını gösteren çalışmalar vardır.
19- Dolaşımı açar, ödemle savaşır. Süt, su oranı yüksek olması ile vücudun su ihtiyacını karşılayacak yönde destek sağlar. Ödem probleminin gelişmesini engelleyici etki göstermekle birlikte oluşmuş ödemi çözmekte yardımcıdır.
20- Süt anti kansorejendir. Toksin madde birikimini engeller, anti kanserojen etki gösterir. İçeriğinde ki mineral dengesi ve yapısı vücudumuzda toksin madde birikmesini engeller ve atılmasını kolaylaştırır.
21- Süt anti kolesterol özelliktedir. Süt kan kolesterol miktarı yönetiminde vücudumuza yardım eder. Süt diğer hayvansal yiyeceklerde olduğu gibi kolesterol içeren bir besindir. Kan kolesterolünü belirli düzeylerde tutmak için her gün düzenli olarak, belli bir miktar kolesterolü yiyeceklerin yapısından almak zorundayız. Aksi taktirde diyetimiz sıfır kolesterol içerir, buna istinaden karaciğer kolesterol üretir. Zaman içinde bu üretimde uzmanlaşır, hızlanır ve kontrol elden çıkar. Zaman içinde kolesterol üretimi artar. Kan kolesterol değeri yükselir.
Paylaş