Paylaş
Kafein, çay ve kahvede, kolalı içeceklere tat vermesi amacı ile eklenir. Ayrıca birçok besin desteğinde ve ilaçta da kafein maddesi yer alır. Vücudumuzda birden fazla etkiye sahip kafeinin olumlu-olumsuz yönlerini Diyetisyen Nil Şahin Gürhan anlattı.
- Kafeinli bir içecek aldıktan 30 ila 60 dakika sonra kana karışır ve 4 – 6 saatte temizlenir. Tüketilen kafein miktarı ve tüketen kişinin kafein toleransına bağlı olarak vücutta solunum ve kalp atım sayısında artış, fiziksel performansta artış ve kan basıncında yükselme olmaktadır. Böylece performans ve uyanıklık artmış olur.
- Kafein idrar miktarında artış sağlayarak vücuttan su kaybını artırır. Bu durum da dehidrasyona sebep olarak metabolizmamızı yavaşlatır. Buna meydan vermemek için en az içtiğimiz kafeinli içecek miktarı kadar ilave su içmeliyiz.
- Kafeinin en iyi bilinen özelliklerinden biri uyarıcı etkisidir. Gün içinde yoğun iş temposunda performansımızı yükselttiği için kilo verimini de kolaylaştırır. Tabii miktar olarak abartmamak şartıyla.
Yan etkileri
1- Kalp ve solunum sayısında kalp atım hızını artırdığından kalp hastalarının dikkat etmesi gerekir.
2- Tansiyonu yükselttiğinden yüksek tansiyon hastalarının az tüketmesi gerekir.
3- Mide asidinde sağladığı artış ise olumsuz etkilerindendir ve mide asit salgısını artırdığından dolayı gastrit, ülser ve reflü hastalarının kafeini sınırlı tüketmeleri gerekir.
4- Kafeinin bir olumsuz etkisi de diüretik yani idrar miktarını artırıcı olmasıdır. Vücuttan su atımını atırdığı için dehidratasyon riskini yükseltebilir. Aşırı miktarda kafein tüketiminden sakınmanın bir gereği de budur.
5- Kafein fazla miktarda tüketildiğinde vücuttan kalsiyum gibi bazı minerallerin atımını artırır. Bu nedenle uzun zaman fazla miktarda kafein tüketen bireylerde osteoporoz riski artabilir.
6- Sürekli kafein alan kişilerde zamanla uykuya dalma ile ilişkin sorunlar gözlenebilir. Uykuyla ilgili sorunların devamı uykusuzluk hastalığını ortaya çıkarabilir. Fakat kafein kullanımı bu durumu maskeler. Gün boyunca uykusuzluk yüzünden kendini halsiz hisseden kişi, kafeinli içeceklere yönelir. Tüketilen fazla kafein gece uykunun gelmesine engel olduğu gibi aynı zamanda uyku süresini de kısaltır. Kısa bir zaman sonra bu bir kısır döngü halini alır ve sürekli tekrarlar. Bu döngüyü kırabilmenin tek yolu kafein alımını azaltmaktır. Uykusuzluk problemi olan kişilerin uyku vaktinden 8 saat önce kafeinli içecek tüketimini sonlandırılması gerekir.
Paylaş