Paylaş
Çene kemiğinde meydana gelen erimeler, ağız bakımının düzenli olarak yapılmaması, yaşlanmaya bağlı, diş çekimi nedeni ile, uzun yıllar damaklı protez kullanımı ve ağız içi protezlerin temizliğine dikkat edilmemesi sonucu oluşabilir.
Diyabetin de çene kemiğinin sağlığı üzerinde olumsuz etkisi vardır. Diş ve diş etlerinde oluşaniltihaplar, kemiklere de etki eder. Dişlere yapılan yanlış müdahele, protezlerin özenli yapılmaması da çene kemiğinde doku kaybına neden olabilir.
Çene kemiği erimesi olduğu durumlarda, hasta protez diş yaptırmak istese bile, sonuç başarılıolmaz. Öncelikle eksik kemik dokusunun tamamlanması gerekir. Dokunun tamamlanma süresi kemik erimesinin yoğunluğuna ve hastanın genel durumuna göre değişir.
Kemik dokusunun tamamlanmasında insan ya da hayvandan elde edilen kemikler kullanılır.
Hayvan kemiği olarak at, dana, sığır ve inek kemikleri tercih edilir. Box teknik adı verilen bu uygulamada, daha sonra eriyecek olan polilaktik asit plakaları kemiğe yerleştirilir. Ardından laboratuvar ortamında insan kemik dokusuna benzer hale getirilen kemik greftleri doldurulmaya
başlanır. Yaklaşık 6 veya 8 ay içerisinde kemik dolgusu yerine yerleşerek, çene kemiği oluşumu sona erer. Ardından ise implant tedavisi ile hasta yeni ve sağlıklı dişlerine kavuşur.
İlk olarak Amerika’da uygulanmaya başlayan Box tekniği, çene kemiğindeki kayıptan dolayı protez ve implant yaptıramayan hastalar için umut oldu denilebilir. Tekniğin en önemli özelliklerinden biri de, hastanın aynı gün içinde günlük yaşamına dönebilmesi. Bazı hastalarda
çok ufak bir ödem oluşabilir ancak bu durum genellikle rahatsız edici olmaz.
Paylaş