Nevşah Fidan Karamehmet
Nevşah Fidan Karamehmet
Nevşah Fidan Karamehmet

Gebelikte disfonksiyonel nefes alışkanlıkları

Bilinenin aksine, yapılan araştırmalar gösteriyor ki, hamilelikte yaşanan semptomların bazıları (mide bulantısı, anksiyete, daralma hissi, baş dönmesi ve ani duygusal değişimler) hormonal değişimler sebebiyle değil, disfonksiyonel nefes alışkanlıkları seb

Haberin Devamı

Sizi bugün biraz şaşırtayım!

Bilinenin aksine, yapılan araştırmalar gösteriyor ki, hamilelikte yaşanan semptomların bazıları (mide bulantısı, anksiyete, daralma hissi, baş dönmesi ve ani duygusal değişimler) hormonal değişimler sebebiyle değil, disfonksiyonel nefes alışkanlıkları sebebiyle oluşuyor.

Hamile kadınlar bebek büyümeye başladıkça karın bölgesinde hissettikleri baskı ve vücutlarındaki ağırlık değişimi sebebiyle yeterince nefes alamadıklarını düşünerek aşırı derin nefesler alıyorlar ve hipokapni/solunum alkalozuna giriyorlar. Bunu nasıl biliyoruz? Nefes Koçluğu Federasyonu ekibinde bulunan nefes analistlerimiz ile yüzlerce hamilenin mide bulantısı, baş dönmesi, iç sıkılması ve duygusal değişimler yaşadıkları dönemlerde eğitimsel kapnografi yardımı ile bazı testler yaptık ve bu dönemlerde hepsinin solunum alkalozuna girdiğini gözlemledik.

Haberin Devamı

HAMİLELİKTE YAŞANAN SEMPTOMLAR SADECE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER SEBEBİYLE OLMAYABİLİR

Bana sorarsanız özellikle mide bulantısı, baş dönmesi, ani duygusal değişimler yaşayan veya hamilelikte aşırı kilo alan kadınlarım acilen nefes analistleri ile çalışmaya başlaması gerekiyor. Yalnız dikkat edilmesi gereken husus şu, nefes koçluğu ve nefes analistliği aynı şeyler değil.

Nefes koçları disfonksiyonel nefes alışkanlıkları ile sadece mekanik seviyede çalışırken, analistler nefes alışkanlıklarının solunum fizyolojisi üzerinde yarattığı etkiyi araştırırlar. Anında, biofeedback alarak kişinin geliştirdiği yanlış nefes alışkanlıklarını fark etmesini ve yeni bir alışkanlık öğrenmesini sağlarlar.

Hamilelik döneminde her kadın iyi nefes alır. Geçmişte bir disfonksiyonel nefes alışkanlığı varsa da ortadan kalkabilir. Bu sebeple nefes koçluğu seansları veya nefes teknikleri çalışmaktan ziyade sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeye odaklanmalı, hamilelik döneminde geliştirdikleri (karındaki baskı sebebiyle aşırı nefes almak gibi) alışkanlıkları üzerinde çalışmalıdırlar.

Bunu yapabilmenin en iyi yolu ise iyi bir nefes analisti ile çalışmaktır. Türkiye’de şu an sayılı nefes analisti var ve bu kişilerin tamamı Nefes Koçluğu Federasyonu’na bağlı olarak çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Nefesindeki problemi çözdükten sonra hamile kadınlar ideal kiloda, duygusal olarak dengeli, mide bulantısı, baş dönmesi, bel ağrısı gibi durumlar yaşamadan, rahat ve sağlıklı bir dönem geçirebilirler.

Sağlıklı, doğal ve fonksiyonel bir nefes alışkanlığının elbette doğum esnasında da faydaları saymakla bitmez. Eğitimsel Kapnografi ile çalıştığımız, yanlış nefes alışkanlıklarını keşfettikten sonra üzerinde çalışarak daha doğru nefes almaya başlayan hamilelerin tamamı doğal bir şekilde, kolayca doğurdular. Hamileliği bir problem haline getirmediğimizde o da bir problem olmaktan çıkıyor.