Paylaş
Hamilelikte hipertansiyon, anne ve bebek ölümlerinin başlıca nedenlerinden biri olduğu için dikkat edilmesi gereken konular arasında yerini alıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, bu durumu yaşayan hamilelere nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda önemli ipuçları verdi.
Ortalama on gebeliğin bir ya da ikisinde görülebilen hipertansiyon, dikkate alınmadığı takdirde ciddi sonuçlara yol açan bir hastalıktır. Alkol ve sigara kullanan hamilelerde hipertansiyon ortaya çıkması sürpriz değildir. Aynı şekilde, emniyetli yapılan egzersizlerin, hipertansiyonun kontrolü üzerinde olumlu etkileri bulunur.
Nasıl Beslenmeli?
Besinlerle alınan sodyum, protein, yağlar, karbonhidratlar ve vitaminlerin hipertansiyonu geliştireceği hesaplanarak sağlıklı bir gebelik için kalsiyum, çinko, magnezyum, demir ve omega-3 yağ asitlerini eksiksiz almak yararlı bir yöntem.
Protein
Protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık ve kuru baklagiller gibi protein bakımından zengin besinler, besin programına dahil edilmeli.
Yağlar
Doymuş yağ asitlerini çok içeren tereyağı, sadeyağ, iç yağ ve katı margarin kullanmak yerine daha çok zeytinyağı, ayçiçeği yağı, fındık yağı ve mısırözü yağı kullanılmalı. Etin yağsız şekilde tüketilmesi önemli. Ayrıca balıkta proteinden başka bulunan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri de bebeğin zeka gelişimi üzerine olumlu etkisi olan maddelerdir.
Tuz
Günlük tuz tüketimi en fazla 4-6 g (yaklaşık 2 çay kaşığı) kadar olabilir. Doktorunuz tarafından sizin için yapılmış farklı bir öneri yoksa kullanılan tuz iyotlu olmalıdır. Ekmeği az tuzlu ve kepekli olarak tüketmek en uygun olanı.
Vitamin ve Mineraller
Antioksidan desteğinin (özellikle vitamin C, E) hipertansiyon riskini azalttığına dair çalışmalar mevcut. Gebelikte metabolizma hızlanacağı için C vitaminine ihtiyaç da artar. Bu da ancak düzenli beslenme ile karşılanır. C vitamini; portakal, limon, yeşilbiber, çilek, domates, karnabahar, lahana, greyfurt, kivi gibi pek çok sebze ve meyvelerde bulunur.
Folik asit, bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesinde çok önemli. En çok ıspanak, yer fıstığı, fındık, karnabahar ve kepekli ekmekte bulunur. Taze sebzeler de folik asit kaynağıdır.
Gebelikte kan yapıcı, yani demir bakımından zengin gıdaların tüketilmesi önemli. Bu besinler; pekmez, kuru üzüm, kırmızı et, yumurta ve kuru baklagillerdir. Ayrıca C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler de bağırsaklardan demir emilimini artırır.
Sebze ve Meyveler
Lifli gıdaların sıklıkla tüketilmesi hem dolaşım hem de sindirim sistemi için koruyucu ve düzenleyici etki yapar.
Paylaş