Paylaş
Yaşlılık döneminin en sık karşılaşılan rahatsızlığı eklem ağrıları hayatı zorlaştırıyor. Yaşlanmayı durdurmak mümkün olmasa da ağrıları minimuma indirmenin yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu anlatıyor...
"Eklemi oluşturan parçaların yani kas, kemik, kıkırdak ve liflerde ortaya çıkan aşınma ve hastalıklar ağrı kaynağıdır. Bununla beraber yaşlanma şartı olmaksızın iltihabi romatizma olarak bilinen romatizmal hastalıklar ve romatizma dışı bazı hastalıklarda eklemlerde ağrılarına neden olabilir.
Eklem Kireçlenmesi Nasıl Oluşur?
Yaşlanmanın önemli etkilerinden biri eklemlerde yaşanıyor. Eklemleriniz özellikle 40’lı yaşlardan sonra yavaş yavaş bozulur. Eklem düzeylerini döşeyen kıkırdaklar parçalanmaya, tahrip olmaya ve incelmeye başlar. Yeni kıkırdak dokusunun yapımı yavaşlar. Ayrıca eklem köşeleri ve iç yüzeylerinde kireçlenme oluşmaya yani kalsiyum yapısında maddeler depolanmaya, birikmeye başlar. Eklem sıvısı azalır. Eklemlerin boşlukları daralır. Eklem yüzeyi düzensiz bir hale gelir. Sonuçta hareket etme zorlaşır, yavaşlar.
Kilo Almak Eklemler için Zararlı
Aşınmış eklemlere binen yükün artması yeni aşınmalara neden olur. Eklem ağrıları ve şişlikleri daha da belirginleşir. Durum içinden çıkılmaz bir hale gelebilir.
Yapılması Gerekenler
En önemli iki nokta kontrollü olarak kilo verilmesi ve düzenli olarak doğru egzersizlerin yapılmasıdır. Bununla beraber fizik tedavi uzmanının önerdiği ilaç tedavisi ve varsa fizik tedavi uygulamaları tedavinin temelini oluşturur. Hepsinin sonunda gerekirse cerrahi yöntemlerin uygulandığı ortopedik yaklaşımlar tedavide alternatif olabilir.
Genel olarak herkesin yapabileceği değil, sizin için hazırlanmış size özel diyet ve hareketleri yapmalısınız. Özellikle eklem hareketliliğini koruyan ve çevre dokuları gevşeterek eklemlerin yumuşamasını sağlayan esneklik egzersizleri çok yararlıdır. Kasları güçlendirmek için ağırlık ve dirence karşı yapılan egzersizlerden de faydalanılabilir.
Gerek yürüme ve benzeri egzersizlerin, gerekse ağırlık egzersizlerinin yavaş yavaş başlatılması, dozunun makul ölçülerde ve kademeyle artırılması uygun olur. Kiloluysanız özellikle dizlere ağırlık veren yürüme, koşma gibi aktiviteler yerine yüzme ve benzeri egzersizleri seçmelisiniz. Eklemlerinizi burkma, düşme ve darbelerden korumaya çalışın.
Ayrıca eğer doktorunuz önermiyorsa kontrolsüz olarak kaplıcalara gitmeyin. Gerek ağrılara neden olan iltihaplı romatizmal hastalıklar, gerekse astım-kalp-hipertansiyon-şeker hastalığı gibi hastalıklar kaplıca ortamlarında dengesi bozulan hastalıklardır. Tanımlanmamış iltihaplı romatizmanız varsa kaplıca ortamında hastalık tekrar şiddetlenir."
Paylaş