Paylaş
Grip aşısı, ülkemizde iki tipdir bunlar cansız (yaygın olan) ve zayıflatılmış aşıdır. nHer yıl salgın olması muhtemel virüs tipine göre hazırlanır ve yumurta içinde çoğaltılan virüs (ki bu durum yumurta Allerjisi olanlarda Allerji riski yaratıyor) inektive edilir. Yaygın olarak yapılan aşı kas içine yapılır yani bildiğimiz aşı. Canlılığı azaltılmış aşı ise sprey ile burundan uygulanır.
Aslında aşı olmasına mani bir durum yoksa her birey grip aşısını olmalıdır ama özellikle gribin risk yarattığı 6 ay ve 2-3 yaş arası minikler kesinlikle bu aşıdan faydalanmalıdır. Ayrıca çocuğunuzun herhangi bir kronik hastalığı varsa bu aşıyı şiddetle öneriyorum.
Aslında çocuklar için cansız aşı bir adım daha önde çünkü yukarıda saydığım durumlar için sprey aşının kullanımı önerilmiyor. 5 yaş üstü bir problemi olmayan miniklerde sprey aşı kullanılabiliyor. Sprey aşı sonrası grip semptomlarının bir kısım daha fazla görülüyor. İki aşı için de koruyuculuk %60-70 civarında ve aşıdan 3-4 hafta sonra bağışıklık sistemi olgunlaşmış oluyor.
Maalesef miniklerde alının oluşturduğu koruyuculuk daha az onun için 4 hafta ara ile 2 kez yapıyoruz. Ayrıca 6 ay-3 yaş arası miniklerde de yarım doz yapılıyor.
Bizim gibi kuzey yarım küre ülkelerinde grip salgını aralık sonu ve mart ayları arasında olduğundan eylül-ekim-kasım ayları aşı için en ideal aylardır ama aşı şubatta bile yapılsa Mart ayındaki salgından koruyacaktır.
Oldukça güvenli bir aşıdır Tabii ki de aşı sonrası halsizlik, ateş, aşı yerinde kızarıklık gibi genel semptomlar bu aşıda da mevcuttur ama aşıya bağlı nadiren oluşabilen diğer durumlar bu aşı için daha az görülmektedir.
Grip geçirenler grip aşısı olmalı mı?
Açıkçası grip mevsiminde genelde 1 kez grip geçirilir ve bu çoğunlukla aşıdan daha etkili olacaktır onun için aşılanmak gerekmez.
Son olarak da bonus bir bilgi gebeler aşı olabilir mi ? Olmalı mı?
Gebelerde 14. hafta sonrasında olup grip mevsimine denk geliyorsa geri kalan gebeliğiniz aşı olmasında fayda vardır çünkü gebelerin gebe olmayanlara göre gripleri 4 kat daha ağır geçmektedir.
Paylaş