Paylaş
Beş duyusu çok iyi gelişmiş bir çocuk yaratıcı bir çocuktur. Bu çocuk; iyi koklar, iyi görür, iyi tadar, iyi duyar ve iyi hisseder.
Çocuklarda yaratıcı ifadenin geliştiği en önemli dönem; 4-6 yaştır. Bu yaş aralığında çocuklar, çevreyi keşfetme/deneyimleme ihtiyacı içindedirler ve bu nedenledir ki onlara mutlaka kendilerini ifade etmelerini sağlayacak etkinlikler sunmak gerekir.
Çocuklarda yaratıcılığı destekleyici materyal sağlamak da oldukça önemli. Ama bu çok oyuncak demek değil.
Tam tersine az oyuncak, bol bol oyun. Yani, çok çeşitli materyal sunmak ve duyusal alanlar yaratmak çok önemli. Mesela,
*Su, kum, çamur, kil, oyun hamuru, böreklik hamur: Bunlarla yapılacak pek çok etkinlik var.
*Ağaç parçaları, kurumuş yapraklar
*Boya alanları: Boya yapmak için illaki bir defter sayfası, ya da A4 kağıt değil; sınırlamadan oldukça geniş alanlar sunmak lazım. Evin uygun bir duvarına yapıştırılmış craft kağıtlar oldukça ideal. Özgürce boyasın, yazsın, çizsin…
*İfadesiz, basit el yapımı bebekler (Barbie değil): Bunlar waldorf bebeği… Bu bebeklerin ifadeleri ve cinsiyetleri olmadığı için kendi hayal dünyalarında istedikleri duruma sokabilirler.
*Aile figürlerini içeren oyuncaklar: Anne, baba, çocuk, dede, anneanne, kardeş gibi figürlerin bulunduğu oyuncaklar, hem kendi duygularını oyun içinde ifade etmesini sağlar hem de onları konuşturarak iç dünyasını yansıtır. Siz bu oyunlarda sadece gözlemci olun, şayet sizi oyuna dahil etmek isterse de asla ondan daha fazla konuşmayın.
*Parmak ve el kuklaları: Bırakın konuştursunlar, bırakın istedikleri role soksunlar.
*Evcilik oyuncakları: Her evde oldukça fazla var olan mutfak eşyaları… Tencere, tava, her çocuk ayrı hava… :) Yine bırakın sapı uzunca büyük bir servis kaşığı onun atı, tencere de arabası olsun. Evcilik, kız erkek ayrımı olmadan her iki grubun da oyunu olsun.
*Ivır zıvır ama yaratıcılık oyuncakları: Evde içinde çeşitli boya kalemlerinin, kumaş parçalarının (farklı kumaşlarla faklı dokuları keşfedecektir), çeşitli taş ve boncukların (ona zararı olamayan) vb. malzemelerin olduğu bir kutu ya da raf oluşturun.
*Agresyon oyuncakları: Onların da öfkeleri var değil mi? Bu öfkelerini dışa vurmalarını sağlayacak kocaman bir peluş oyuncak (üstüne çıkıp tepinebilir, ısırabilir, yumruklayabilir), kocaman bir minder ya da mıknatıslı bir dart… Ne dersiniz? Ara ara siz de faydalanabilirsiniz.
*Maske, sihirli değnek, kostümler: Evde beraber yapılan maske ve/veya kostümle kim bilir ne harikalar yaratılır?
Yaratıcı çocuk olmak için harikalar mı yaratmak gerekir? Yoksa onları doğal ve sınırsız ortamlarda yetiştirip ürettikleri ne olursa olsun değer mi vermek gerekir?
Paylaş