Paylaş
Uyanıkken horlama meydana gelmemesine rağmen, uykuda kaslar gevşediği için solunum yolları daralır ve bu durum horlamaya zemin hazırlar. Kısacası hava yollarında daralmaya neden olan her şey horlamaya da neden olabilir. Bu durumun daha ciddi hali olarak bilinen ve genellikle pek çok hastada horlamayla beraber görülen uyku apnesi sendromu ise uyku esnasında solunumun belli süreler boyunca ve tekrarlayan şekilde durması olayıdır. Uyku apnesi sendromunda hava yollarında belirli bölgelerdeki dokular tıkanarak (kolaps) solunumu engellemektedir. Rahatsızlığın ciddiyetini belirlemek ve uyku apnesi sendromu teşhisi koyabilmek için uyku esnasında ve 1 saat içerisinde solunumun en az 5 kere durması, ayrıca bu sürelerin 10 saniyeden uzun olması gerekmektedir.
Horlama ve uyku apnesi kişinin genel sağlığı ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Bahsedilen rahatsızlık nedeniyle ortaya çıkan en yaygın şikayetler, gündüz uyku hali ve uyuklama, sabah kalkınca yorgun ve uykulu hissetme, uyanıldığında bilhassa ense bölgesinde görülen terleme, dikkat dağınıklığı, keyifsizlik, gün içerisinde oturulan yerde uykuya dalma, konsantrasyon eksikliği ve buna bağlı iş veriminin düşmesidir. Fakat sayılan belirtiler genellikle kısa vadede ortaya çıkan basit belirtilerdir. Uyku apnesi teşhisi konulmayarak uygun tedavi uygulanmadığında daha uzun vadede depresyon, kilo alımı, bazı metabolik rahatsızlıklar ve en önemlisi de ciddi kalp-damar hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Uyku apnesi özellikle kalp damar sistemi dokularının çok daha erken yaşlanmasına neden olmaktadır. Dr. Murat Enöz ağır uyku apnesi görülen hastaların %100’ünde, rahatsızlığı takip eden 10 yıl içerisinde çeşitli kalp-damar hastalıkları meydana geldiğini söyleyerek durumun ciddiyetini vurguluyor. Kısaca söylemek gerekirse tedavi edilmeyen uyku apnesi vakalarının tamamı, kalp-damar hastalıklarına yakalanmak için aday kişilerdir. Hatta çok ağır uyku apnesi vakalarının bazılarının uyku esnasında hayatlarını kaybettikleri bile rapor edilmiştir.
Kadınlarda horlama sıklığı daha azdır. Bunun nedenini ise Dr. Murat Enöz, halk arasında kadınlık hormonu olarak bilinen östrojenin horlamaya karşı koruyucu etkisi olduğunun düşünülmesi olarak açıklıyor. Horlama, erkeklerde daha sık görülmekle beraber erkeklerin sigara, aşırı alkol tüketimi gibi olumsuz alışkanlıklarının kadınlara oranla daha fazla olmasının da horlamayı tetiklediği söylenebilir.
Uyku apnesi sendromu olan insanlarda insülin direnci ortaya çıkar, mevcut yağlanma oranı artar ve kilo vermek zorlaşır. Şişman kişilerde uyku apnesi varsa kilo kaybı daha da zorlaşır ve kilo arttıkça lipit profili kötüleşir; yani bu durum kolesterolü de kötü etkiliyor. Halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL miktarlarında artış görülebilir. Kişi yağ yakamaz hale geldiğinde metabolizması yavaşlar ve metabolizma yavaşladıkça yağ yakımı daha da zorlaşır. Tedavi edilen birçok hastada kilo kaybı meydana gelmektedir.
Uyku apnesi ve horlama çocuklarda ve hatta bebeklerde bile görülebiliyor. Genellikle çocuklarda görülen horlama, geniz eti ve bademcik büyümesinden kaynaklanıyor, tedavisi yetişkinlerdekine kıyasla çok daha basit bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Fakat ortaya çıkarabileceği problemler en az yetişkinlerdeki kadar ciddi olabiliyor.
Paylaş