Merve Tığlı Çınar
Merve Tığlı Çınar
Merve Tığlı Çınar

Yorgunluğa karşı arı sütü

Mucize besin arı sütünü tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Haberin Devamı

Balı ile her derde deva olan arılar, şimdi de sütüyle şifa dağıtıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Tığlı Çınar, arı sütünün sağlığa faydalarını sıraladı ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.

ARI SÜTÜNÜN İÇERİĞİ

Arı sütünün %66’sı sudan, %14,5’i karbonhidrattan, %4,5’i lipidden ve %13’ü aminoasitten oluşuyor. B1, B2, B3, B12, biotin, inositol, asetilkolin, folik asit, A, C, D, E vitaminleri, bazı mineraller, enzimler, hormonlar, antibakteriyel ve antibiyotik bileşenleri içeriyor.

SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

  • Arı sütü içinde bulunan aktif bileşikler sayesinde anti-viral, anti-bakteriyel, anti-inflamatuar ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir.
  • İnsülin benzeri peptidleri içerdiği için kan şekerini düşürücü etkide bulunur.
  • İştah üzerinde düzenleyici etkisi nedeniyle iştah açıcı olarak kullanılabilir.
  • Özellikle propolis ile birlikte kullanıldığında gribe karşı çok iyi bir koruma sağlar.
  • Arı sütü içerdiği asetilkolin ile çocukların öğrenme ve algılama işlevlerinin arttırılmasına yardımcı olurken, gama globülin ile de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde rol oynayarak büyümelerine destek olur.
  • 2010 yılında Europan Journal of Histochemistry ’de yayınlanan bir araştırma sonucuna göre arı sütü kolit gibi mide hastalıklarının tedavisinde olumlu etkiler gösterebilir.
  • Bedensel ve zihinsel yorgunluğa karşı enerji kaynağıdır. Vücuda zindelik kazandırır. Sporcular için oldukça iyi bir seçenektir.
  • Kolesterolü düşürücü etkisi vardır. New York Medical College’s Departmant of Medicine tarafından yapılan çalışmada, arı sütünün kolesterol seviyelerinde %14’lük bir azalma sağladığı tespit edilmiştir.
  • Yapılan çalışmalarda arı sütünün kemik dokusunu geliştirici ve destekleyici etkisi tespit edilmiştir.
  • Arı sütünün damar genişletici ve tansiyon düşürücü etkisi vardır.
  • Sinirsel hastalıklarda olumlu etkileri olduğu belirtilmektedir.
  • Hücre yenileyici etkisi ve nemlendirici özelliği nedeniyle saç ve cilt bakımında kullanılmaktadır. Saç dökülmesine karşı etkilidir.
  • Besin ögesi içeriği nedeniyle sağlıklı beslenme açısından önemlidir.
  • En son çalışmalar arı sütünün kanserle mücadele etmede de oldukça umut verici olduğunu belirtmektedir.

TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Bu kadar faydalı bir besinin tüketilmesi ve saklanması konusunda tabi ki dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var.

Arı sütü donmuş şekilde 18 ay bozulmadan saklanabilmektedir. Buzdolabında ise 1,5-2 ay bozulmadan durabilir. Kullanan kişi sayısına ve dozuna bağlı olarak, arı sütünüzü haftalık kullanım miktarlarına bölerek ayrı bir kaba aktarıp geride kalan miktarı yine derin dondurucunuza koyarak da daha iyi bir koruma sağlayabilirsiniz. Ayrıca hiçbir şekilde ışık görmemesine de dikkat ediniz.

Haberin Devamı

Arı sütünü kullanırken kesinlikle metalle temas olmamalıdır. Tahta veya plastik kaşık kullanmanızı tavsiye ederim.