Merve Tığlı Çınar
Merve Tığlı Çınar
Merve Tığlı Çınar

Yeni annelere beslenme önerileri

Kahverengi pirinç enerjiyi yükselterek halsizlikle savaşıyor.

Haberin Devamı

Bebeğini kucağına alan anneler beslenmelerine daha fazla dikkat etmeli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Tığlı Çınar, yeni annelerin hem kendi hem de bebeklerinin ihtiyaçlarını karşılamak için nasıl beslenmeleri gerektiğini anlattı. İşte yeni anne olan kadınlar için 12 süper besin…

Besin değeri yüksek besinleri, beslenme düzeninizin bir parçası haline getirmeye çalışırsanız bebeğiniz ve vücudunuz size minnettar kalacaktır.


Yeni annelere beslenme önerileri

Somon

Mükemmel besin diye bir şey yoktur. Fakat yeni annelerin güçlü bir şekilde beslenmesi söz konusu olduğunda somon mükemmele çok yakındır. Somon da diğer yağlı balıklar gibi DHA denilen yağ türünden zengindir. DHA bebeğinizin sinir sisteminin gelişimi için çok önemlidir. Tüm anne sütleri DHA içerir fakat DHA’ya diyetinizde de yer verirseniz anne sütündeki miktarı da artacaktı.

Somon içerisindeki DHA ayrıca ruh halinizin de iyileşmesine yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda doğum sonrası depresyonun önlenmesinde rol oynadığı bulunmuştur.

LEZZETLİ VE PRATİK FIRINDA SOMON TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) hamile ve emziren kadınlara somon için hamilelik dönemi limiti koymuştur. Bu da haftada 2 porsiyona eş değerdir. Bunun nedeni somonla birlikte alınacak olan civanın kısıtlanmak istenmesidir. Somonun cıva seviyesi düşük kabul edildiği ve diğer besin ögelerinden zengin olması nedeniyle önerilir fakat kılıç, uskumru gibi cıva içeriği yüksek balıklardan kaçınılmalıdır.

Az yağlı süt ürünleri

Sağlıklı bir emziklilik dönemi geçirmek istiyorsanız süt, yoğurt ve peynir gibi besinleri beslenmenizin bir parçası haline getirmelisiniz. Proteinin yanı sıra B, D vitamini ve kalsiyumun önemli bir kaynağıdır. Eğer emziriyorsanız sütünüz bebeğinizin kemik gelişimine yardımcı olmak için kalsiyum ile yüklenir. Ayrıca kendi ihtiyaçlarınızı karşılamak için de yeterli süt tüketimi önemlidir. Günlük beslenmenize 3 bardak süt ilave etmeyi unutmayın.

Yağsız biftek

Yağsız biftek gibi demir açısından zengin besinleri tüketmek, yeni anne olanların enerjilerini artırma konusunda çok iyidir. Demir eksikliğinde yeni doğan bebeklerin gereksinmelerini karşılamak ve enerji artırmak zor olabilir. Annelerin ekstra protein ve B12 vitaminine de ihtiyacı vardır. Yağsız biftek bu ikisi içinde iyi bir kaynaktır.


Yeni annelere beslenme önerileri

Kuru baklagiller

Demirden zengin fasulye, siyah fasulye, barbunya hayvansal kaynaklı olmayan yüksek kaliteli protein içerirler. Özellikle vejetaryen emziren anneler için harika bir besindir.

Yaban mersini

Emziren anneler meyve veya taze sıkılmış meyve sularından, şeker eklenmeden taze meyve ile hazırlanmış kompostolardan günde en az iki porsiyon aldıklarından emin olmalıdırlar. Özellikle antioksidan bakımından zengin olan yaban mersini ihtiyaçları karşılamak açısından harika bir seçimdir. Bu doyurucu ve lezzetli meyveler ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerle doludur. Sağlıklı dozda karbonhidrat vererek enerji seviyenizin yükselmesine yardımcı olur.

Kahverengi pirinç

Günlük beslenmenizden karbonhidrat miktarınızı azaltmak bebeğin kilo kaybetmesine neden olabilir. Bu dönemde hızlı kilo kaybetmek için düşük karbonhidratlı diyetlerden uzak durun. Çok hızlı kilo kaybetmek daha az süt üretimine, uyuşukluğa ve halsizliğe neden olabilir. Enerji düzeyinizi yeterli seviyede tutabilmek için diyetinize kahverengi pirinç gibi tam tahıllı besinlere yer vermelisiniz. Kahverengi pirinç gibi besinler bebeğinize daha kaliteli süt üretebilmeniz için size enerji sağlar.


Yeni annelere beslenme önerileri

Portakal

Yeni anneler için enerji artırmaya yarayan harika bir yiyecektir portakal. Emziren kadınların hamile kadınlardan daha fazla C vitaminine ihtiyacı olduğundan portakal ve diğer narenciyeler, emziren anneler için mükemmel besinlerdir. Aperatif bir şeyler atıştırmak için zaman bulamıyorsanız ün içerisinde taze sıkılmış portakal suyu yudumlayabilirsiniz. C vitamininden daha fazla yararlanmak isterseniz yanında kalsiyum içeriği yüksek besinleri de tercih edebilirsiniz.

Yumurta

D vitamininin doğal kaynaklarından biri olan yumurta sarısı, kemiklerin güçlü tutulmasında ve bebeğin kemik gelişiminde önemli bir besindir. Ayrıca günlük protein ihtiyacını karşılamak için de mutlaka tercih edilmelidir. Kahvaltı için birkaç yumurta çırpmak, öğle yemeğinizde salatanıza haşlanmış yumurta eklemek veya omlet yapmak hem pratik hem de doyurucu olacaktır. Sütünüzde DHA gibi esansiyel yağ asitlerini artırmak için de günlük beslenmenizde mutlaka yumurta tercih edin.

YUMURTA İLE YAPABİLECEĞİNİZ LEZZETLİ TARİFLER İÇİN TIKLAYIN!

Tam tahıllı ekmek

Folik asit gebeliğin erken dönemlerinde bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir fakat önemi bu kadarla da bitmiyor. Folik asit bebeğinizin sağlığı için en önemli besin olan anne sütünün önemli bir bileşenidir ve bu yüzden yeterince tüketilmelidir. Zenginleştirilmiş tam tahıllı ekmek ve makarna bu harika besin tarafından güçlendirilmiştir. Aynı zamanda da lif ve demir bakımından sağlıklı bir doz içermektedir.


Yeni annelere beslenme önerileri

Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, brokoli, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, sizin ve bebeğiniz için iyi bir A vitamin kaynağıdır. Aynı zamanda süt kaynaklı olmayan Ca, C vitamin ve demir deposudur. Yeşil sebzeler kalp sağlığı için faydalı antioksidanlarla dolu, düşük kalorili ve önyükleme için lezzetlidirler.

Tam tahıllar

Yeni annelerin uykusuz bir gecenin ardından enerjilerini artırmak için yiyebileceği en güzel seçeneklerden biri tam tahıllı tahıl içeren kahvaltı yapmaktır. Birçok tahıl gevreği temel vitaminlerin günlük gereksinimlerini karşılaması için besin bileşenleri ve vitamin ile zenginleştirilmiştir. Sağlıklı ve lezzetli bir kahvaltı için bir porsiyon süt içerisine yulaf ezmesi, buğday ru-sheymi ve yaban mersini ekleyip tüketebilirsiniz.

Su

Özellikle emziren anneler için dehidratasyon (su kaybı) önemli bir risk faktörüdür. Enerji düzeyinizi ve süt üretimini yeterli miktarlarda tutmak için yeteri kadar su aldığınıza emin olmalısınız. Seçenekleri değiştirip sıvı ihtiyacının bir kısmını meyve suyu ve sütten karşılayabilirsiniz. Fakat çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri tüketirken dikkatli olun. Bunları günde 2-3 fincandan fazla tüketmeyin veya kafeinsiz çeşitlerini tercih edin. Çünkü kafein anne sütünü etkiler ve bebeğinizin huzursuz olmasına, kötü uyku uyumasına neden olur.