İşte, parlak ve sağlıklı saçlar için tüketilmesi gereken 10 süper besin.
Haberin Devamı
Bütün kadınlar sağlıklı, gür ve parlak saçlara sahip olmak ister. Sadece şampuan ve bakım kremi ile bakım yapmanın yeterli olmadığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Tığlı, sağlıklı saçlar için beslenme düzenine eklenmesi gereken gıdaları ve yararlarını anlattı.
Yalnızca şampuan ve bakım kremi sağlıklı saçlara sahip olmanıza yetmez. Muhteşem saçların anahtarı duştan sonra doğru mutfağa gidip saçlarınıza ihtiyacı olanı vermektir. Böylece yıpranmış saçlarınıza bakım yapar hem de oluşabilecek saç dökülmelerine karşı önlem almış olursunuz. Dengeli ve besleyici bir diyet saçlarınızda harikalar yaratacaktır. Saçlarımızı, vücudumuzda olan biteni gösteren bir barometre olarak nitelendirebiliriz. İşte bu nedenle iyi ve dengeli bir beslenme, saçlar üzerinde önemli ve olumlu bir etkiye sahiptir. Tükettiğimiz tüm besinler, vücut tarafından küçük bileşenlere dönüştürüldükten sonra kullanılırlar. Tek yapmanız gereken saçınıza ihtiyacı olan besinleri vermektir.
Sağlıklı saçlar için 10 süper besin
Somon: Omega-3 ile yüklenmiş somon, B12 vitamini ve demir içeren iyi kalite protein kaynağıdır. Kuru kafa derisinin omega 3 yağ asitlerine ihtiyacı vardır. Vejetaryenlere ise günlük beslenmeleri, bitkisel omega-3 kaynağı olan keten tohumunu mutlaka günde 2 tatlı kaşığı içermelidir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, brokoli gibi koy yeşil yapraklı sebzeler vücudun sebum üretmek için ihtiyaç duyduğu A ve C vitaminlerinin mükemmel kaynakları. Saç foliküllerinden salgılanan yağlı madde vücutta doğal saç bakımı sağlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler vücuda kalsiyum ve demir de sağlar.
Fasulye: Kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller saçlarınızın sağlıklı uzamasına yetecek kadar bol miktarda demir, çinko ve biotin içeren iyi protein kaynaklarıdır. Nadir rastlanan biotin eksikliği saç kırılmalarına neden olur.
Yağlı tohumlar (fındık, ceviz): Brezilya fındıkları sağlıklı saç derisi için çok önemli bir mineral olan selenyumun doğadaki en iyi kaynağıdır. Ceviz de saç bakımına yardımcı AHA ve omega-3 yağ asitlerini içerir. Bu yağlı tohumlar (pekan cevizi, kaju ve badem) gibi müthiş derecede çinko içerir ki çinko eksikliğinde saç dökülmesi kaçınılmaz bir sonuçtur. işte bu yüzden sağlıklı saçlar için hazırladığınız menüye fındık ve cevizi eklemeyi unutmayın.
Tavuk ve hindi eti: Tavuk ve hindi eti içerdiği yüksek protein sayesinde saçlarınızı sağlığına kavuşturur. Yetersiz ve düşük kaliteli protein saçlarınızın hem zayıflamasına hem de rengini kaybetmesine neden olacaktır.
Yumurta: Nasıl servis edilmiş olursa olsun yumurta saçlarınız için bulabileceğiniz en iyi protein kaynağıdır. Yumurta ayrıca güzelliğiniz için çok önemli olan biotin ve B12 vitaminlerini de içerir. İyi kaliteli protein olması açısından diyette tokluk sağlama, kas yapımı, metabolizma hızlandırmada da oldukça etkilidir.
Tam tahıl: Tam tahıllı ekmekler ve tam tahıllarla zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler saçlarınız için yüksek dozda çinko, demir ve b vitaminlerini içerir. Kilo probleminiz olmasa bile sağlıklı beslenmek adına ekmek, un, makarna, bisküvi vb. besinleri bir an önce tam tahıllılarıyla değiştirmelisiniz.
İstiridye: İstiridyenin en önemli özelliği afrodizyak etkisidir ama sağlıklı saçlar üzerinde de bir o kadar etkilidir. Saçların uzamasında etkili çok güçlü bir antioksidan olan çinkonun anahtarı istiridye tüketmekte gizli.
Düşük yağlı süt ürünleri: Düşük yağlı süt ve yoğurt, saç sağlığı için çok önemli bir mineral olan kalsiyumun en iyi kaynaklarıdır. Düşük yağlı süt ve yoğurt aynı zamanda yüksek kalitede protein kaynakları olan whey ve kazein de içerir.
Havuç: Saç derisinin sağlığı için çok önemli olan A vitamini için havuç mükemmel bir kaynaktır. Bakımlı ve sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız ana öğünlerinizde salatalarınıza havuç ekleyerek ve ara öğünlerinizde de havuç tüketerek diyetinize bu mükemmel besini ekleyebilirsiniz.
Diyetinize bu besinlerden yer vermediğinizde ve özellikle çok düşük kalorili diyetler uyguladığınızda kilolarınızla birlikte saçlarınızı da kaybetmeye başlayabilirsiniz. Düşük kalorili diyetlerde saçınızın sağlığı için çok önemli olan omega-3, çinko, A vitamini ve kalsiyum düzeyleri de düşük olacağından düşük kalorili diyetlere başladıktan bir süre sonra saçlarınız donuk ve yıpranmış olabileceği gibi koparak hızla dökülmeye başlar. Bu ciddi problemi önlemek için diyetinizi önce metabolizmanıza uygun düzenleyecek bir beslenme uzmanına başvurmalı ve omega-3, A vitamini, çinko başta olmak üzere vitamin ve minerallerden zenginleştirilmiş bir beslenme programı uygulamalısınız.
Saçlar için gerekli vitamin ve mineraller
A vitamini: Saç tellerinin gelişimi için yardımcı ama saç derisi üzerinde de dengeleyici bir rol oynuyor. Karaciğer, yağlı balık, süt ürünleri, yumurta, ıspanak, marul, kırmızı renk meyve ve sebzelerde bulunuyor.
B4 vitamini: Saç folikülü için gerekli. Patateste, yumurta sarısı, meyveler, lahana, domates ve ette bulunuyor.
B5 vitamini: Saçların uzaması, güçlenmesi için önemli. Karaciğer, yer fıstığı, brokoli, hububatlar, karnabahar ve avokado da bulunuyor.
B6 vitamini: Saçların canlılığı için gerekli. Kırmızı et, balık, yumurta, patates, muz, kuruyemiş, lahana ve ıspanakta bulunuyor.
Folik asit (B9): Saçlara canlılık ve parlaklık kazandırıyor. Karaciğer, ıspanak, lahana, brokoli, kuruyemişte bulunuyor.
E vitamini: Kan dolaşımına yararlı. Foliküllerin yaşlanmasını önlüyor. Kırmızı et, bitkisel yağlar, yumurta, yeşil yapraklı sebze, kuruyemişte bulunuyor.
Selenyum: Saç derisinin canlanması ve kepeği önlemek için gerekli. Yumurta, ton balığı, domates, et ve çikolatada bulunuyor.
Demir: Saç köklerini besliyor. Eksikliği durumunda saçlar zayıflıyor ve dökülüyor. Karaciğer, et, ceviz, yumurta sarısı, bira mayasında bulunuyor.
Çinko: Yağ üretimini dengeliyor. Deniz ürünleri, karaciğer, tavuk eti, kırmızı et, badem ve süt ürünlerinde bulunuyor.