Paylaş
Çoğu kişi, kilo almanın kilo vermekten daha kolay olduğunu düşünür ancak kilo almak sanıldığı kadar basit değildir. Kilo almak isteyen bir kişinin ne yapabileceği size sorulduğunda muhtemelen aklınıza ilk gelen, kalorili ve bol yağlı yiyeceklerden sınırsız yenmesi gerektiği olacaktır. Bu beslenme şekli gerçekten kilo alımına yardımcı olabilir ama maalesef en sağlıklı yöntem değildir. Amacınız ister kilo almak ister kilo vermek olsun, her iki durumda da önemli olan sağlığınızı en iyi şekilde korumak olmalıdır.
4 saatten fazla aç kalmamaya dikkat edin: Vücudunuzu sürekli çalışan bir makine gibi düşünebilirsiniz. Kalbiniz sürekli kan pompalıyor, kan dolaşımınız ara vermeden devam ediyor, beyniniz ve kaslarınız sürekli olarak çalışıyor. Elbette ki vücudunuzun bunları sağlıklı ve sürekli bir şekilde sürdürebilmesi için enerjiye ihtiyacı var. Gün içerisinde herhangi bir öğünü atladığınızda kendinizi ihtiyacınız olan yakıttan mahrum bırakıyorsunuz ve bu durum vücudunuzun yeni enerji kaynakları arayışına girmesine neden oluyor. Vücudunuzu, önemli dokularınızı (örneğin kaslar) kaybetmekten korumanız için 2-5 saat aralıklarla bir şeyler tüketmeye özen göstermelisiniz. Eğer kas dokunuzu artırmak istiyorsanız, hangi saatte yemek yediğiniz büyük önem taşıyor. Programlı olmak ve neler tükettiğinizi görmek için kendinize bir beslenme ajandası oluşturun ve tükettiklerinizin düzenli olarak kaydını tutun. Böylece neler tükettiğinizi görebilir ve bir şeyler yanlış gittiğinde çok daha kısa zamanda çözebilirsiniz.
Tek öğünde birkaç çeşit besin tüketmeye özen gösterin: Öğünlerinizde en az 3 çeşit besin tüketmeye çalışın. Örneğin sadece muz tüketmek yerine 1 dilim tam tahıllı ekmeğin üzerine 1 yemek kaşığı badem/fıstık ezmesi, 1 yemek kaşığı fındık/badem rendesi sürün ve muz dilimlerini yerleştirin. Hazırladığınız bu ekmeği süt ile beraber tüketin. Öğünlerinizde çeşitli besinlerin olması vücudunuzun çok daha iyi çalışmasını sağlar.
Sağlıklı ve besleyici gıdalardan yararlanın: Büyük miktarlarda yemek yemeden kilo almanın altın anahtarı, küçük porsiyonlardaki besleyici özelliği yüksek besinlerden tüketmektir. Meyve kuruları buna en güzel örneklerdendir. Birkaç yemek kaşığı yulaf, biraz bitter çikolata rendesi, ince ince doğranmış kuru meyve ve badem ezmesini bir kasede karıştırdıktan sonra küçük toplar oluşturarak, ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
Ana öğün yapmak istemiyorsanız… : İçecekler sıvı formlarından dolayı size doygunluk hissi vermezler. Bu yüzden eğer kilo almaya çalışıyorsanız, şişkinliği ve tıka basa doymuşluk hissini engellemek için içeceklerden yararlanabilirsiniz. İçeceğinizi hazırlarken taze meyve sularından, süt veya yoğurttan mutlaka yararlanın. İçeceğinize yulaf, yer fıstığı veya badem ezmesi, protein tozu, fındık, badem gibi kuruyemişler katarak besleyici değerini artırabilirsiniz. Bu karışımları en kolay tüketmenin yolu ise malzemelerin tümünü blender’da ezmektir.
Yatmadan önce mutlaka bir şeyler tüketin: Uyku esnasında vücudumuz kendi kendini onarır ve yeniler. Yatmadan önce sağlıklı bir şeyler tükettiğinizde vücudunuzun kas ve yağsız doku yapımına yardımcı olmuş olursunuz. Örneğin kendinizi 1 tabak tam tahıllı sebzeli makarnayla ödüllendirebilirsiniz. Öğününüzün besleyiciliğini artırmak için tavuk veya hindi göğsü, lor peyniri, yeşil mercimek gibi yağsız protein kaynaklarından yararlanabilirsiniz.
Paylaş